Srbija
0

Najpopularnije Tadićeva i Nikolićeva stranka

SRNA
Najveću podršku birača u Srbiji, prema najnovijem istraživanju Cesida, imaju Demokratska stranka /DS/ Borisa Tadića i Srpska napredna stranka /SNS/ Tomislava Nikolića.

Rezultati istraživanja Cesida pokazuju da DS i SNS u ovom trenutku imaju po 30 odsto podrške građana Srbije, kao i da su dvije partije približile stavove prema Kosovu i EU.

Zoran Lučić iz Cesida kaže da  pristalicama SNS-a ne smeta otklon koji su   Nikolić i Aleksandar Vučić napravili u odnosu na Vojislava Šešelja, kao ni promjena retorike prema evropskim integracijama. 

"SRS je ostala na svojim veoma tvrdim političkim pozicijama i koriste rečnik koji je takav kakav jeste. Nikolić je nakon odvajanja morao da napravi jednu distancu.  Ne mogu da kažem da je on promenio političku poziciju, to je i dalje u tom političkom miljeu vrlo slično ili isto mesto, ali je promenio stav, prema pojedinim političkim pitanjima", objašnjava Lučić. 

Lučić kaže da ključne teme u Srbiji više nisu one iz devedesetih i da birače sada najviše zanima ekonomija, zapošljavanje i povećanje standarda.