Srbija
0

Načelan dogovor DS-a i SPS-a o vlasti u Beogradu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Načelan dogovor o formiranju vlade u Beogradu postignut je između Tadićeve Demokratske stranke ( DS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), a slijede pregovori s Liberalno-demokratskom partijom (LDP) bez koje "Lista za europski Beograd" i SPS, nema potrebnu većinu, objavljuje u srijedu beogradski radio i televizija B 92.

Oni navode i da bi, prema tom dogovoru, visoki dužnosnik DS-a Dragan Ðilas trebao biti gradonačelnik. Kaže se i da bi idućih dana predstavnici DS-a trebali Liberalno-demokratskoj partiji ( LDP) predstaviti program razvoja Beograda kako bi ta stranka znala za što pruža potporu kod formiranja vlade u Beogradu.

Predsjednik LDP Čedomir Jovanovič izjavio je za beogradski "Blic" od srijede da je ta stranka spremna razgovarati s DS-om o funkcioniranju grada i formiranju većine. Međutim, rekao je i da LDP sa socijalistima može surađivati samo u poslovima europskih integracija, kao i u realizaciji političkog programa LDP.

Dogovor Tadićevih demokrata i Dačičevih socijalista o vlasti u Beogradu postao je izvjesniji nakon što je Tadić na Kongresu Socijalističke internacionale (SI) podupro inicijativu SPS-a da preda zahtjev za prijem u SI kako bi otpočela proceduru prijema u članstvo.

Iz Srpske radikalne stranke (SRS) te Koštuničinih demokrata (DSS) i Nove Srbije (NS) i dalje tvrde kako je njihov dogovor s SPS-om o formiranju vlasti u Beogradu i dalje na snazi, što tvrdi i dužnosnik SPS-a za Beograd Aleksandar Antić, a za to što još nemaju i vlast krive vršitelja dužnosti gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića (DS), koji je tek za 14. srpnja zakazao zasjedanje gradske konstitutivne skupštine. Reagirajući na stajališta "Liste za europski Beograd" i predsjednika Srbije Borisa Tadića da ista vlast treba biti na republičkom razini i u Beogradu, rekli su kako i dalje vjeruju u već potpisani koalicijski sporazum o formiranju vlasti u glavnom gradu Srbije.