Protest pokreta Samoopredjeljenje
0

Na Kosovu privedeno 146 osoba, ukupno 51 povrijeđenih

SRNA
Foto: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs
Tokom današnjeg protesta pristalica pokreta "Samoopredjeljenje" kod Podujeva i prelaza Bela zemlja privedeno je 146 ljudi, a povrijeđen je 31 policajac i više od 20 demonstranata, izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani.

Keljani je za beogradske medije rekao da je privedeno 112 ljudi kod Podujeva, a 34 osobe kod prelaza Bela Zemlja.

   Prema njegovim riječima, pored puta Merdare - Podujevo - Priština još se nalaze manje grupe pristalica pokreta "Samoopredjeljenje", kao i jake snage kosovske policije.

   Preko graničnog prelaza Merdare u opštini Kuršumlija i Končulju u opštini Bujanovac, saobraćaj između centralnog dijela Srbije i Kosova odvija se izuzetno slabim intenzitetom, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

   "Preko graničnog prelaza Merdare, poslije 19 sati prešla su sa područja Kosova dva teretna vozila i jedan autobus", rekao je beogradskim medijima predstavnik MUP-a Goran Đorđević.

   Kamioni koji su ranije popodne ušli preko Merdara, uz policijsku pratnju su dovedeni do carinskog terminala u Podujevu.

   "Sa područja centralne Srbije, preko tog graničnog prelaza, prešla su dva teretna vozila, dok putničkih automobila nije bilo", rekao je Đorđević.
   On je naveo da je slična situacija i na graničnom prelazu Končulj, nasuprot kojem je na području Kosova i Metohije prelaz Bela zemlja.

   Đorđević je precizirao da sa područja centralne Srbije nije zabilježen prelazak vozila ka Kosovu, dok sa suprotne strane na svakih pet do deset minuta pređe po jedno vozilo.

   Prema njegovim riječima, pristalice pokreta "Samoopredjeljenje", protest su organizovali na području Kosova, a nikakvih incidenata nije bilo na drugoj strani granične linije, odnosno u centralnoj Srbiji.