Privedeno 20 osoba
46

VIDEO / Na Gay Prideu u Splitu i Lucić, Matvejević, Dežulović, TBF...

FENA
Na Gay Prideu koji je u 13 sati počeo u Splitu okupili su se mnogi ugledni ljudi iz javnog života. Tako su se na jednom mjestu našli Predrag Matvejević, Drago Pilsel, Nenad Puhovski, Predrag Lucić, TBF...

U povorci, u kojoj je prema policijskoj procjeni oko 450 sudionika, su i mnogi predstavnici javnog i političkog života Hrvatske - ministrica Vesna Pusić, ministri Ranko Ostojić, Predrag Matić, Arsen Bauk, Ivan Vrdoljak, zatim Predrag Matvejević, Zoran Pusić, Nenad Puhovski, Zlatko Gall, Viktor Ivančić, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Drago Pilsel i drugi.

Predrag Matvejević je uoči polaska povorke rekao kako su u povijesti čovječanstva mnogi geniji bili homoseksualci, a spomenuo je Michelangela, Leonarda da Vincija i Čajkovskog. "Vrlo sam nezadovoljan neredima na prošlogodišnjoj gay paradi koja se dogodila zbog nedostatka građanske kulture u Splitu, a koji ima hiljadljetnu kulturu", rekao je Matvejević.

Drago Pilsel je istaknuo kako je nazočnost nekoliko ministara u gay povorci "moćna poruka". "Dobro je da su ministri došli i da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podigao sigurnosne mjere", rekao je Pilsel.

Pilsel je istaknuo i da je gradonačelnik Splita Željko Kerum trebao doći. "Trebao je doći reći: ja se s vama ne slažem, ali ja sam gradonačelnik domaćina i došao sam vas pozdravit", rekao je Pilsel dodavši da bi takva Kerumova gesta bila iznimno važna.

Koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer je izvijestila i kako su sudionici današnjeg Split Pridea došli i iz ostalih hrvatskih gradova, ali ih ima i iz drugih zemalja, iz Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Nizozemske, Australije, Njemačke i SAD-a.

Koordinatorica lezbijske grupe "Kontra" Sanja Juras je istaknula kako je "jako pozitivno" što su tu i ministri iz hrvatske Vlade. "Mi očekujemo da se kroz promjenu Obiteljskog zakona uvedu odredbe koje ne bi diskiminirale istospolne zajednice u Hrvatskoj", rekla je Juras. Po njenim riječima Split je kroz gay povorke postao simbol borbe za ljudska prava.

Sudionici povorke nose mnoštvo transparenata, među ostalim "Moj partner je moja obitelj", "Jednaki pred zakonom", "Različite ljubavi, jedanka prava", "Riva je moj dnevni boravak", "I pederi su radnici", "I mi plaćamo porez", "Došlo vrijeme da se cure žene", itd.