Jedan ima i bh. pasoš
17

Na Europolovoj listi najtraženijih bjegunaca izdvajaju se dva Hrvata označena kao naročito opasna

S. Š.
Drmić i Čizmok (Foto: Europol)
Drmić i Čizmok (Foto: Europol)
Međunarodna policijska agencija Europol krajem prošlog mjeseca objavila je ažuriranu listu najtraženijih bjegunaca gdje se nalaze i dva državljana Hrvatske.
Europol je na svojoj zvaničnoj stranici objavio listu od preko 50 profila bjegunaca koji su povezani s teškim zločinima. Neki od zločina koje su počinili bjegunci istaknuti na ovogodišnjoj listi uključuju ubistvo, trgovinu ljudima, oružanu pljačku i sajber kriminal, između ostalih krivičnih djela.

Na listi od preko 50 bjegunaca nalazi se i državljanin Hrvatske Tomislav Drmić koji je označen kao naročito opasan. Također, pored pasoša Hrvatske, Drmić posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Za Drmićem je raspisana potjernica zbog više krivičnih djela i to: zločinačkog udruživanja, izvršenja krivičnog djela kao član zločinačke grupe, nelegalne proizvodnje i prometa droga te nedozvoljenog držanja, proizvodnje i nabavke oružja i eksploziva.

"Smatra se opasnim, nasilnim i naoružanim", navedeno je na zvaničnoj stranici Europola.

Pored Drmića, na Europolovoj potjernici se nalazi i Davor Čizmok. Naime, on se traži se zbog počinjenja dva krivična djela teško ubistvo, u noći sa 27. na 28. ožujka 2004. godine u Osijeku.

Nepravosnažnom sudskom odlukom osuđen je na 34 godine zatvora, a navodi se i kako može biti opasan, nasilan ili/i naoružan.

Važno je napomenuti da se do nedavno na Europolovoj listi najtraženijih bjegunaca nalazio i Mladen Samardžija koji je potom uhapšen na Jahorini.

Samardžija je označen kao vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju.