Tanja Fajon
0

Moguće ponovno uvođenje viza u našem regionu

SRNA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Izvjestilac Evropskog parlamenta za vizni režim za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon upozorila je da postoji mogućnost da Srbiji i zemljama regiona ponovo budu uvedene vize, jer je sve više zemalja članica EU koje imaju ozbiljne kritike zbog povećanog broja azilanata.

Fajonova je za sutrašnje "Večernje novosti" rekla da je Evropska komisija početkom ove godine uvela poseban mehanizam, kojim će se pratiti šta se dešava u vezi s viznom liberalizacijom i da bi u slučaju ozbiljnog kršenja obaveza, zemlje članice mogle da traže stavljanje Srbije ili neke druge zemlje na crnu šengen listu.

"Ta mogućnost postoji i bojim se da će, bez ozbiljne odgovornosti vlade u Beogradu i građana, taj postupak vraćanja viza biti i kraći, jer pojedine zemlje, kao što su Francuska i Holandija, žele da ubrzaju proceduru", ocijenila je Fajonova.

Ona je navela da će rasprava o prijedlogu Pariza i Haga biti održana u četvrtak, 24. februara, na Savjetu ministara za unutrašnje poslove u Briselu.

"Taj prijedlog je već neko vrijeme u opticaju. Važio bi za vanredne situacije, ukoliko, na primjer, bude mnogo tražilaca azila. Donošenjem ovakve odluke, zaobišao bi se Evropski parlament", pojasnila je Fajonova.

Fajonova je dodala da ako bi ova inicijativa bila prihvaćena to bi značilo da će se vizna liberalizacija samo "zalediti" na određeno vrijeme, "možda na nekoliko nedjelja ili mjeseci". 

"Ovaj princip je predložen da bi odluke mogle da se donose brzo, bez promjene uredbe i cijelog procesa odlučivanja. Bila bi potrebna samo saglasnost zemalja članica. Svi smo svjesni da već nekoliko mjeseci Evropska komisija zabrinuto prati postojanje vanrednog broja azilanata, naročito iz Srbije. U slučaju da eksperti EU potvrde ovu zabrinutost ili neispunjavanje obaveza Srbije, onda bi vašu zemlju mogli da vrate na crnu šengensku listu", dodala je Fajonova.