Upozorenja u Srbiji
0

Moguće je zagađenje vazduhom, kad se toksični mulj osuši

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U dunavskoj vodi, prema posljednjim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, nema povećane koncentracije opasnih materija, ali je potencijalno veća opasnost za cijeli region da zagađenje dođe vazduhom, kada se toksični mulj osuši.

"Poslednji podaci kvaliteta dunavske vode na Bezdanu govore da nema opasnosti po zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj, jer u našu zemlju nije ušao otrovni crveni mulj, već rastvorene materije koje potiču od mulja", objasnio je za beogradske "Večernje novosti" pomoćnik direktora za kontrolu i zaštitu životne sredine u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Branislav Gavrić.

On je rekao da i narednih dana ne treba očekivati bitnije izmjene kvaliteta dunavske vode.

"Ono što je potencijalno veća opasnost za cijeli region je da zagađenje dođe vazduhom, kada se toksični mulj osuši. On bi se vjetrom raznosio u vidu puder-prašine", upozorio je Gavrić.

On je rekao da će se od danas voda kod Bezdana uzorkovati samo jedanput dnevno.

Mađarski parlament je odlučio da odobri nacionalizaciju kompanije MAL, koja je izazvala ekološku katastrofu.

Prema riječima Tibora Dobšona, portparola za krizne situacije Mađarske, završen je odbrambeni bedem koji bi trebalo da zaštiti naselje Kolontar od novog izlivanja otrovnog mulja iz rezervoara fabrike.