Regija
0

Mesić: Spriječi li Slovenija naš ulazak u EU, gotovo je sa našim prijateljstvom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da, ako Slovenija upornim insistiranjem na svojim stavovima onemogući ulazak Hrvatske u Europsku uniju, to će za buduće odnose tih dviju zemalja biti katastrofalno i može se reći da je zauvijek gotovo sa slovensko-hrvatskim prijateljstvom.

Nađemo li rješenje sa Slovenijom, sa kojom inače imamo dobre odnose, to će još više učvrstiti naše prijateljske veze, ocijenio je Mesić dodajući kako korak moraju napraviti i hrvatska i slovenska diplomacija. Treba prestati pokazivati mišiće i početi sa razumom i pameti rješavati probleme, izjavio je predsjednik Mesić novinarima prigodom obilaska izložbe u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Upitan što očekuje od sutrašnjih razgovora sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, rekao je kako će oni neformalno razgovarati, a "ako se neformalno razgovara onda se može napraviti i korak više nego što to može napraviti diplomacija".

Moramo naći rješenje želimo li u kraćem vremenu doći do članstva u EU, što je za Hrvatsku od životne važnosti, naglasio je Mesiæ. Budući da ćemo za dvije ili tri godine sigurno imati europsku regulativu, te dvije godine, po njegovom mišljenju, treba preživjeti na način da nitko ne bude ponižen, a da se dođe do najkonstruktivnijeg i najracionalnijeg rješenja.