Hrvatska
0

Mesić podnosi tužbu zbog tvrdnji da podržava islamiste

SRNA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlučio je da podnese privatnu tužbu protiv politikologa Darka Petričića koji je na Hrvatskoj televiziji izjavio da su Mesićevu predsjedničku kapmanju finansirali islamski teroristi i albanska mafija.

Petričić je u emisiji "Dosije.hr" /Dossier.hr/ istakao da je Mesić tokom svoje prve predsjedničke kampanje dosta duboko bio povezan s albanskim lobijem u Hrvatskoj, pa je kasnije mnogim ljudima bilo nejasno zbog čega "toliko drži tu neku muslimansku struju i muslimanski lobi", te kako će Mesića nakon mandata pratiti pridjev kontroverzan.

"U jednom trenutku je govorio protiv tajkuna koji su se obogatili preko noći, a s druge strane je od tih tajkuna uzimao donacije za svoju predsjedničku kampanju", rekao je tada Petričić.

Tokom gostovanja u emisiji povodom objavljivanja knjige "Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije", Petričić je kao aktere kriminalnog i korupcionaškog miljea u Hrvatskoj označio i Ivu Sanadera, Radimira Čačića, Juru Radića, Zlatka Matešu, Luku Bebića, Vladimira Šeksa i još mnoge poznate ličnosti hrvatskog političkog života.

On je tom prilikom iznio veliki broj optužbi za korupciju i privredni kriminal, pa je zbog njegovog gostovanja glavni urednik Informativnog programa HTV Hloverka Novak-Srzić smijenila glavnu urednicu emisije Anu Jelinić.

Petričić je u pismu nakon suspenzije Jelinićeve napisao da stoji iza svih tvrdnji koje je iznio u emisiji.

"Svi mi koji smo se pojavili u ovoj spornoj emisiji odgovorne smo osobe i svjesni smo rizika javnog nastupa, bilo da je riječ o prijetnjama prozvanog hrvatskog podzemlja ili prijetnjama sudskim tužbama prozvanih hrvatskih uglednika", napisao je Petričić.

Optužbe ovog hrvatskog politikologa odjeknule su i izvan granica Hrvatske, pa je Kantonalna organizacija Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative Zapadnohercegovačkog kantona uputila pismo uredniku emisije "60 minuta" na FTV-u Bakiru Hadžiomeroviću povodom razgovora s Mesićem u kome su mu poručili da je Mesić nanio nesagledivu štetu svim narodima u BiH.

Hloverka Novak-Srzić zamjerila je Jelinićevoj što je ugostila ljude koji su govorili o sprezi organizovanog kriminala i vlasti.

Hrvatsko novinarsko društvo žestoko se usprotivilo odluci glavne urednice Informativnog programa Hrvatske televizije da naprasno, bez ikakvog uobičajenog postupka, smijeni Jelinićevu zbog "teškog uređivačkog propusta".

"Tražimo da Ana Jelinić bude vraćena na mjesto urednice Dosija. Ova smjena dodatno ruši ionako već teško narušeni ugled javne televizije", istaknuto je u saopštenju.