Regija
211

Među Srbima uhapšenim za genocid u Srebrenici i Neđo Kasapin

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sedam osoba uhapšeno je jutros u Srbiji zbog genocida u Srebrenici. Sedmorka se sumnjiči da su na lokalitetu Kravice počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među uhapšenim je i Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak "Neđo Kasapin".

Na Sudu BiH je prije tri godine potvrđena optužnica protiv Milidragovića, ali i Alekse Golijanina koji se terete za genocid počinjen nad Bošnjacima na području općine Srebrenica u ljeto 1995.

Masovne likvidacije

Neđo Kasapin bio je zapovjednik jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske, a Golijanin njegov zamjenik. Prema navedenoj optužnici iz 2012. godine, njih dvojica se terete za zapovijedanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda Srebrenica i lično učestvovanje u njima.

Kako su Milidragović i Golijanin nedostupni bh. institucijama, oni su prije podizanja optužnice saslušani u Srbiji.

Milidragović, kao zapovjednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS) i Golijanin, kao zamjenik zapovjednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid, stoji u optužnici.

Ubijao dječake i invalide

Milidragović je, kako se navodi u optužnici, 12. jula ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, te iz zarobljeničkog logora izdvojio grupu od 15 do 20 muškaraca i na obližnjoj poljani ih ubio.

Tužitelji navode da je Milidragović zapovjedio likvidaciju oko 100 zarobljenika u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici i ubio dvojicu zarobljenika koji su se predali na cesti između Bratunca i Konjević Polja.

Nakon zarobljavanja skupine od 50-ak Bošnjaka Milidragović je, kako stoji u optužnici, izdvojio dječaka u dobi između 10 i 13 godina i jednom vojniku izdao zapovijed da ga odvede i ubije. Ostalim zarobljenicima svezali su ruke i Milidragović ih je odveo u zarobljenički objekat, gdje im se gubi svaki trag.