Opsadno stanje u slovenskom gradu
253

FOTO+VIDEO / Maribor: Na protestima protiv gradonačelnika ranjeno više policajaca

Klix.ba
Foto: Rtvslo.si
Foto: Rtvslo.si
Oko 10.000 stanovnika Maribora protestovalo je večeras na Trgu slobode u tom gradu i zahtijevalo ostavku gradonačelnika Franca Kanglera.

Prema neslužbenim podacima, desetak policajaca i više demonstranata povrijeđeno je u sukobu policije i građana, a oštećeno je više vozila, trgovina i zgrada.

Do nemira je došlo kada je policija iskoristila suzavac da rastjera demonstrante. Tokom protesta čuli su se zvižduci i pjesme protiv aktuelnog gradonačelnika, a gorjeli su plakati i lutke sa Kanglerovim likom.

Demonstranti su uzvikivali "Odlazi, lopove" i "Mi smo Maribor", a jedan dio je pokušao nasilno ući u gradsku vijećnicu. Na zgradu su bacali petarde, baklje i druga pirotehnička sredstva, javlja RTV Slovenije na svom portalu.

Foto: Rtvslo.si
Foto: Rtvslo.si
Novinari su izvjestili da Mariborom vlada opsadno stanje, zgrada gradske vijećnice je okružena policajcima, a nad gradom nadlijeću policijski helikopteri.

"Što prije da ostavku, prije će biti mir", poručili su demonstranti koji traže da se Kangleru ukine imunitet.

Ovo je četvrti protest ovaj mjesec protiv gradonačelnika Maribora od kojeg se traži da da ostavku nakon što je gradsko vijeće privatnoj firmi prepustilo naplatu kazni za brzu vožnju.