Turistički stručnjaci taj paradoks objašnjavaju činjenicom da su neposredno uoči sezone donesene uredbe o obaveznom plaćenju ekološke takse i rigoroznoj kontroli unošenja hrane i pića, što, pored para, oduzima i vrijeme, odnosno stvara gužvu i kolone na prijelazima.
Ekološka taksa plaća se od 10 do 150 eura, zavisno od kategorije vozila, dok je unos hrane limitiran na nekoliko kolograma, a pića na litar alkohola, dva litra sokova i pet litara flaširane vode.
Prema zvaničnim podacima, na Crnogorskom primorju je u predsezoni ljetovalo nešto manje gostiju nego lani, sa izuzetkom turističke metropole Budve, koja je imala mali porast ukupnog broja turista, ali značajan pad broja gostiju u hotelima, prenosi Tanjug.
Upravni odbor Crnogorskog turističkog udruženja ocijenio je da, prema bukingu domaćih turističkih agencija, pada interesovanje za Crnu Goru, što se, pored ostalog, može objasniti veoma nepovoljnim odnosom cijena i kvaliteta usluga, te nedostatkom novih kvalitetnih hotelsko-ugostiteljskih sadržaja.