Regija
4

Makedonski MUP objavio video hapšenja terorista

Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije objavilo je da je operacija u kumanovskom naselju Diva završena, kao i video hapšenja terorista.

U izvještaju je navedeno da je teroristička grupa bila stacionirana u nekoliko objekata predstavljajući opasnost po sigurnost građana. Grupa je u cjelosti neutralizirana i eliminisana, rekao je pomoćnik ministra Ivo Kotevski.

Kotevski je istakao da je ova teroristička grupa spremala krvave napade u Makedoniji sredinom mjeseca.

Naglašeno je da je riječ o jednog od najopasnijih terorističkih grupa u cijelom regionu koja je bila involvirana u brojne napade, a njeni članovi bili na međunarodnim potjernicama zbog najtežih krivičnih djela.

Makedonski mediji prenose da su među uhapšenima Muhamed Krasnići, poznat kao komandant Maleševa, Mirsad Ndrecaj, poznat kao komandant Nato, Sami Uškini, poznat kao komandant Sokoli. Bei Rizaj i Dem Šehu, svi državljani Kosova, te da je među teroristima bilo i državljana Albanije.

Kotevski je dodao da se jučer policiji predalo više od 30 terorista, uglavnom makedonskih državljana i jedan državljanin Albanije, te da je dio njih i ranije gonjen.

"Na licu mjesta do sada je pronađeno 14 tijela u uniformi čiji se identitet utvrđuje, a za sada je identifikovan samo Džafer Zumberi iz Đakovice", rekao je Kotevski novinarima.

On je rekao da se u ovom trenutku ne može isključiti mogućnost da ima još ubijenih terorista, jer su objekti iz kojih su napadali policiji oštećeni i tek treba da se provjere.

Pronađen je veliki arsenal oružja, a u dvodnevnom okršaju poginulo je osam, a povrijeđeno 37 policajaca.