Regija
1

Makedonija: VMRO-DPMNE pobjednik i drugog kruga lokalnih izbora

Anadolija
Nakon prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji, u kojem je izabrano 49 načelnika općina, jučer je održan drugi krug za izbor preostalih 29 načelnika i gradonačelnika Skoplja. Prema prvim neslužbenim rezultatima, jasnu pobjedu odnijela je vladajuća koalicija VMRO-DPMNE, dok je glavna opoziciona stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), izbore proglasila nelegalnim.

Kandidat vladajuće koalicije za gradonačelnika Skoplja Koce Trajanovski osvojio je većinu glasova i ponovo je izabran novog prvog čovjeka glavnog grada Makedonije.

Vladajuća koalicija je, nakon proglašenja pobjede u 39 općina u prvom krugu, proglasila pobjedu u još 16 općina u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji. Tako je VMRO-DPMNE ostvario pobjedu u većini od ukupno 80 općina u Makedoniji.

Makedonska opozicija sa SDSM-om na čelu pretrpjela je veliki poraz osvojivši pozicije načelnika u samo četiri općine, a izbore smatraju nelegalnim.

Zajednica demokratskog ujedinjenja (BDI) je, nakon pobjede u sedam općina u prvom krugu, proglasila pobjedu u još sedam općina u drugom krugu lokalnih izbora. Njihova kandidatkinja Teuta Arifi je postala prva Albanka načelnica općine u Makedoniji, a za kandidaturu za ovu poziciju morala se odreći pozicije zamjenice makedonskog premijera.

Turska demokratska partija (TDP) je proglasila pobjedu u jednoj općini. Albanska demokratska partija koja u prvom krugu nije imala nijednog načelnika, u drugom krugu osvojila je načelnička mjesta u dvije općine.

U općinama Dolneni i Strumica jučer je ponovljen prvi krug lokalnih izbora, a drugi krug će biti održan 14 dana kasnije.

Dok vladajuća koalicija izražava zadovoljstvo održanim izborima i ostvarenim rezultatima, opozicija tvrdi da su održani izbori daleko od regularnih i uložen je veliki broj žalbi.

Slavlje u većini općina je trajalo do kasno u noć.