Regija
15

Makedonija: Najmanje četvero povrijeđenih ispred zgrade Parlamenta

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najmanje četiri osobe su povrijeđene u ponedjeljak u Skoplju, u sukobu pristalica opozicije i njihovih protivnika ispred zgrade makedonskog parlamenta, odakle je evakuisan predsjednik te institucije Trajko Veljanovski.

Kako je javila makedonska agencija MIA, najmanje četiri osobe su povrijeđene u međusobnom kamenovanju pristalica opozicije i njihovih protivnika ispred zgrade parlamenta.

Policija je prethodno napravila tampon zonu između pristalica opozicije, koji žele da blokiraju izglasavanje budžeta i njihovih protivnika koji bi da "deblokiraju" glasanje, a o napetosti situacije u glavnom gradu Makedonije svjedoči i vijest da je iz zgrade Sobranja evakuisan Veljanovski.

Policija je uhapsila četvoricu pristalica opozicione stranke SDSM, dok je sigurnost istjeralo novinare iz skupštinske sale, navodeći da tu nemaju o čemu da izvještavaju jer sjednica parlamenta najvjerovatnije neće biti ni održana.

Kako je ranije javio izvještač agencije Tanjug, ispred skupštinske zgrade jutros se okupilo nekoliko stotina građana, ubrzo je raspoređeno veliko policijsku sigurnost , a saobraćaj se preusmjerava van tog područja.

Inicijativa "Front naroda, front za Makedoniju", koju čine radnici, penzioneri, poljoprivrednici, umjetnici, profesori i studenti, traže od opozicije da prekine blokadu budžeta i omogući pravovremeno isplaćivanje plata, penzija, subvencija i stipendija za sljedeću godinu.

Sa druge strane, opozicija predvođena liderom SDSM Brankom Crvenkovskim, protiv je stavljanja prijedloga budžeta za 2013. na dnevni red, jer je Vlada ignorisala više od 1.000 amandmana koje je podnijela opozicija i želi da se o budžetu glasa bez rasprave.

Vlada je u nedjelju na vanrednoj sjednici usvojila prijedlog budžeta za 2013. godini i u njega uvrstila (samo) 44 amandmana opozicije.

Tenzije su velike i u samom parlamentu, pošto poslanici SDSM sprječavaju da započne sjednica o budžetu. Opozicioni poslanici prvo nisu dozvoljavali poslanicima većine da uđu u salu za sjednice, a nakon toga su opkolili predsjednika Skupštine Trajka Veljanovskog na njegovom mjestu u Sali - kako bi spriječili da on otvori sjednicu.

"Vlast je vaša, ali država je naša", bio je jedan od slogana koje su u ponedjeljak poslanici opozicije uzvikivali. Oni su i proteklu noć proveli u Skupštini - kako su rekli - da bi "spriječili partijsko-policijski puč".

Neki makedonski mediji su javili i o tenzijama na putu Veles-Skoplje, gdje policija ne dozvoljava autobusima iz nekih gradova koji prevoze pristalice opozicije da dođu u Skoplje, navodno zbog tehničke neispravnosti vozila.

Krajni rok za donošenje budžeta je 31. decembra, a ukoliko se ovaj rok ne ispuni, počinje privremeno finansiranje, koje je jedna trećina od planiranih sredstava. To može da traje u slijedeća tri mjeseca, a ukoliko se i tada ne usvoji budžet - produžava se privremeno finansiranje. To znači da sve predviđene stavke ostaju kao i u budžetu od prethodne godine.