Vladimir Šeks
0

Mafija objavila rat hrvatskom društvu

FENA
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je kako se hrvatsko društvo nalazi u stanju nužne obrane budući da mu je mafija objavila rat.

"Ubojstvima Ivane Hodak i Ive Pukanića, kao i premlaćivanjima novinara i poduzetnika, mafija je navijestila rat hrvatskom društvu i državi. Moramo poduzeti sve mjere i korake koji su potrebni, u skladu s Ustavom i zakonima, kako bismo to stanje prevladali i vratili udarac", izjavio je Šeks u intervjuu Večernjem listu.

Dodao je kako je Hrvatskoj situacija nužne obrane nametnuta, kao što joj je 1991. godine bio nametnut rat. "U toj su situaciji dopuštene sve mjere kojima je svrha zaštita demokratskog društva, dosegnutih standarda, ljudskih prava i sloboda", rekao je.

Na pitanje "jesu li to mjere izvanrednog stanja", Šeks je odgovorio niječno. "Ne radi se o izvanrednom stanju niti je, unatoč tragedijama koje su se dogodile, situacija u Hrvatskoj takva da bi trebalo posegnuti za reduciranjem prava i sloboda građana ili za nekom vrstom suspendiranja ustavnog poretka. Radi se o mjerama koje će mafiji ukazati da je država ozbiljna i spremna obračunati se s njom bez kompromisa", naglasio je.

Šeks je ustvrdio da ga nije iznenadila snaga organiziranog kriminala i njegova drskost iskazana i odabirom žrtava. "Nažalost, kad je nakon ubojstva mlade Ivane Hodak najavljen snažan obračun s organiziranim kriminalom, predosjećao sam da će mafijaški imperij uzvratiti udarac", kazao je.

Ocijenio je kako ubojstvom Ive Pukanića mafijaški udar kao da doseže klimaks. "No, politička volja i političko suglasje da se udarac mora vratiti snažno, brzo i beskompromisno postoje. Potrebno ih je što brže pretočiti u učinkovite mehanizme", rekao je Šeks.

Također je ocijenio da je ubojstvo Ive Pukanića treba sagledavati kao posebnu vrstu poruke upućene ne samo predsjedniku države Stjepanu Mesiću, s obzirom na njihovo prijateljstvo, nego čitavom državnom vrhu. "Tom se porukom htjelo kazati da nitko u državi više nije siguran", rekao je Šeks.