Regija
0

Ljubljanski gradonačelnik predložio imenovanje ulice ili trga po Drnovšeku

FENA
Po Janezu Drnovšeku uskoro bi u Ljubljani mogla biti imenovana jedna ulica ili važniji trg, čime bi se slovenska prijestolnica odužila dugogodišnjem premijeru i bivšem predsjedniku države, najavio je u utorak na konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič, najavivši da će prijedlog biti poznat do proljeća.

"Janez Drnovšek zaslužuje našu zahvalnost jer je Sloveniju bez teških posljedica nakon raspada Jugoslavije doveo u Europsku uniju, gdje je ona još uvijek jedna od najuspješnijih država. Vlade koje je vodio bile su najbolje. Pisao je povijest jugoistočne Europe", rekao je obrazlažući prijedlog Jankovič čija lista ima većinu u gradskoj skupštini. Komisiji za imenovanje ulica i trgova već je upućen prijedlog da razmisli o imenovanju ulice ili trga po bivšem predsjedniku i dugogodišnjem premijeru, koji je umro u subotu u 58. godini života.

Jankovič je rekao da je Drnovšek kao predsjednik države pokazivao velik interes za probleme Ljubljane i život malih ljudi, te mu se i slovenska prijestolnica davanjem jedne ulice ili trga želi odužiti.

Ljubljanski gradonačelnik je dodao da su razmišljali da bivšeg predsjednika imenuju počasnim građaninom Ljubljane, ali da to po sadašnjem statutu grada nije moguće.