Regija
0

Ljajić ne razumije protivljenje Holandije

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da ne razumije protivljenje Holandije da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i priključivanju EU.

Ljajić je rekao da su "oni (Holanđani) mogli da spriječe zločin u Srebrenici, jer su bili tamo prisutni, a to im je bila i obaveza".

"Sada jednu grešku i nepravdu ispravljaju drugom - nepravdom prema Srbiji", rekao je Ljajić Radiju 202, izrazivši bojazan da će "ovo uvjetovanje izazvati politički kontraefekt".

On je kazao da "stoji" ocjena da Srbija nije završila saradnju sa Haagom i da ima obavezu da izruči još četiri haška optuženika, ali je dodao da za Holandiju puna saradnja znači - Ratko Mladić u Haagu.

Ljajić je ponovio da državni vrh Srbije radi sve da i preostali optuženici budu izručeni tom tribunalu, da se radi sve da bi se otvorile arhive za Tribunal, kao i da su svi svjedoci oslobođeni obaveze čuvanja tajne i da je na stotine hiljada dokumenata do sada predano tom sudu.

"Ne može saradnja s Tribunalom biti samo Mladić u Haagu", rekao je Ljajić i objasnio da je najveći problem to što se bjegunci dobro skrivaju, prenio je Tanjug.

"Drugi problem je činjenica da smo stalno pod presijom i da vodimo bitku s vremenom", dodao je on i ukazao da je Srbija stalno pritisnuta nekakvim rokovima, da je problem bio nekoordinacija službi sigurnosti, ali da je sada "to ispravljeno i saradnja je na zadovoljavajućem nivou".

"Ipak, nema nikakvih komunikacija, ni mogućnosti da se na bilo koji tehnički način dođe do optuženika, a i mali je broj onih koji bi sarađivali", rekao je Ljajić.

"To nisu opravdanja, nego realni problemi sa kojima se suočavamo", dodao je Ljajić.