Regija
0

Koštunica: Srbija samo s Kosovom može biti član EU

FENA
Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocijenio je u subotu da "ne smijemo da se dijelimo oko pitanja ulaska u EU, već je i najbolje i neophodno da jedinstveno kažemo EU da računa da samo Srbija sa Kosovom, kao svojom pokrajinom, može biti njen član".

"Umjesto da se dijelimo oko pitanja članstva u EU, od najveće je važnosti da kao država i narod jasno i jedinstveno definiramo naš cilj, a to je da Srbija kao cjelovita država može biti član tri, za nas, najvažnije međunarodne organizacije: UN-a, OSCE-a i EU", izjavio je Tanjugu predsjednik Vlade Srbije.

Koštunica je ocijenio da ogromna većina građana i najveći broj parlamentarnih stranaka podržava jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku, prema kojoj je Kosovo sastavni i neotuđivi dio Srbije.

Srbija je kao cjelovita država članica UN-a i apsolutno nikada lažna država Kosovo neće biti primljena u UN, poručio je Koštunica i podsjetio da je Srbija kao cjelovita država članica OSCE-a "i zato lažna država Kosovo nikada neće biti u OSCE-u".

"Saglasno ovoj, ovakvoj jedinstvenoj državnoj i nacionalnoj politici, Srbija cijela, s Kosovom i Metohijom, može biti član Evropske unije. Mi hoćemo u EU, ali i EU treba da kaže da hoće u svojim redovima cijelu, a ne osakaćenu Srbiju", naglasio je Koštunica.