Utvrditi pregovaračku platformu
0

Kosovska opozicija traži poništenje sporazuma sa Srbijom

SRNA
Glavne opozicione partije u Skupštini Kosova zatražile su danas da budu poništeni dosadašnji sporazumi sa Srbijom u okviru tehničkog dijaloga i da budu prekinuti dalji pregovori do utvrđivanja pregovaračke platforme koju bi, prije nastavka dijaloga, potvrdio parlament Kosova.

Predstavnici opozicije zatražili su na današnjoj vanrednoj sjednici i da se Vlada ovom platformom obaveže da svi dogovori koji budu postignuti sa Beogradom prođu proceduru ratifikacije u parlamentu.

Zbog sukoba šefa poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ismeta Bećirija i kosovskog premijera Hašima Tačija koji se pretvorio u obostrane optužbe, skupština je prekinula zasjedanje.

Bećiri, koji je šef poslaničke grupe najveće opozicione partije, rekao je da "razgovori nisu bili dobro pripremljeni i da imaju nepredvidive posljedice za Kosovo". 

"Skupština nije obaviještena ni o čemu je postignut dogovor, ni da li se radi o sporazumu ili o zaključcima", rekao je Bećiri i dodao da je spuštanje nivoa dogovora na nivo zaključaka bez smisla i vrlo indikativno jer se njima zaobilazi suverenitet Kosova.

On je u ime poslanika DSK rekao da su ispunjeni uslovi za prekid razgovora dok se ne utvrdi platforma koja bi bila usvojena sa dvije trećine glasova u parlamentu" i zatražio da parlament ne prihvati do sada postignute sporazume sa Srbijom obavezujuće za Kosovo.

"Tim, nazovi, sporazumima krši se suverenitet i Ustav Kosova", rekao je Bećiri.
Predstavnici dvije velike opozicione partije, Samoopredjeljenja i Alijanse za budućnost Kosova, podržali su u potpunosti ove zahtjeve, tražeći i smjenu kosovskog premijera i povlačenje Edite Tahiri sa funkcije šefice pregovaračkog tima Prištine.