Regija
0

Kosovo spremno za nedjeljne izbore, od ponoći izborna tišina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka izjavila je da je sve spremno za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u nedjelju, 12. decembra, istakavši da se nastavljaju pripreme za održavanje izbora i na sjeveru Kosova.
U ponoć počinje izborna tišina, nakon 10 dana predizborne kampanje.

"Sve naše pripreme su završene. Glasački listići su u magacinu CIK-a. Biće distribuirani u subotu i u nedjelju u ranim jutarnjim satima", rekla je Daka, prenosi u petak prištinska štampa.

Daka je navela da u CIK-u još nisu odlučili da li će objavljivati ili ne preliminarne rezultate izbora.

Predsjednica CIK-a je dodala da se bez obzira na incident u kojem je ubijen službenik CIK-a Šefko Salković, nastavljaju pripreme za održavanje izbora i na sjeveru Kosova.

U tom dijelu Kosova planirano je otvaranje više mobilnih glasačkih punktova. Iz CIK-a je ranije saopćeno da će biti otvorena i četiri stalna punkta i to u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kosovska policija će zbog rizika organizovanja izbora na sjeveru Kosova angažovati 1.000 pripadnika kosovske policije, uključujući i kadete policijske škole u Vučitrnu.



Za izbore se prijavilo 29 stranaka i građanskih inicijativa, među kojima osam srpskih i jedna crnogorska. Za 120 mjesta u kosovskom parlamentu prijavilo se više od 1.260 kandidata.

Izbori 12. decembra su prvi nakon što je kosovsko rukovodstvo u februaru 2008. godine proglasilo nezavisnost Kosova.