Regija
0

Kosovo: Na pomolu rješenje koje neće svima odgovarati

SRNA
Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da se Vlada zalaže za mirno rješenje kosovskog pitanja, koje će omogućiti nastavak dijaloga sa Prištinom, ali i za regionalno pomirenje, između ostalog i srpskog i albanskog naroda.

"Blizu smo rešenja za krizu na sjeveru Kosova", rekao je Cvetković, ne želeći da precizira o kakvom se rješenju radi, osim što je istakao da ono neće svima odgovarati.

On je na Forumu medija jugoistočne Evrope rekao da Vlada Srbije smatra da svaki problem, pa i najteži, mora da se rješava upotrebom miroljubivih sredstava kao što je dijalog, a nikako nasilje. "Jedino se na taj način može doći do dugoročnog i održivog rješenja", istakao je Cvetković.

Podsjetivši da dijalog ne podrazumijeva unilateralne poteze, Cvetković je naglasio da Vlada u tom smislu djeluje na pronalaženju nenasilnog i mirnog rješenja, koje neće voditi ka eskalaciji.

Na pitanje da li su Kosovo i evropske integracije Srbije dva odvojena kolosijeka, odnosno da li je rješenje statusa Kosova uslov za nastavak integracija, Cvetković je rekao da lično smatra da su u ovom trenutku to dva paralelna procesa, ali da ne može da isključi da će se te linije u budućnosti susresti.