Tokom Vučićevog govora
41

Komična scena u skupštini UN-a: Srbijanski ambasador "skočio" nakon što je shvatio da ga snimaju

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama jučer, društvene mreže su preplavljene videosnimkom srbijanskog ambasadora u Washingtonu, Marka Đurića.

Nakon što je Vučić završio govor, Đurić je spontano počeo pljeskati, ali je potom brzo ustao kad je primijetio da ga snima kamera.

[TWITTER]1704893405967376874[/TWITTER]

Vučić je u svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a istakao da su zapadne zemlje prije 15 godine "brutalno prekršile Povelju UN-a i Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnnosti UN-a", bombardirajući teritorij tadašnje SR Jugoslavije, a da se danas pozivaju na važnost očuvanja teritorijalnog integriteta, aludirajući na Ukrajinu i podršku koju ima u međunarodnoj zajednici.

Vučić smatra da je 19 zemalja počinilo agresiju na Srbiju i da svi oni danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Dodao je da će Srbija nastaviti podržavati teritorijalni integritet te zemlje jer ne mijenja svoja načela "bez obzira na stoljetno prijateljstvo s Rusijom", kao i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN-a. Ipak, odbija pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Nakon Vučićevog govora, kamera se fokusirala na srbijansku delegaciju, u kojoj su bili i šef diplomatije Ivica Dačić i ambasador Srbije u Washingtonu Marko Đurić.

Đurić je aplaudirao Vučiću, no, kad je vidio da ga snima kamera, ali da on sjedi, a ne stoji, naglo je poskočio.