Regija
0

Karamarko proglasio izbornu pobjedu: Hrvatska je poplavjela

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko proglasio je pobjedu na hrvatskim lokalnim izborima i iz izbornog štaba svoje stranke poručio da je Hrvatska ponovo "poplavjela".

Kazao je da je HDZ u osam županija osvojio čelne pozicije već u prvom krugu, što je nagrađeno velikim aplauzom. U sedam županija, dodao je, HDZ ide u drugi krug.

"Za 14 dana ćemo to i potvrditi. Idemo dalje u pobjedu. Ovo je druga pobjeda u mjesec i po... Ovo su specifični izbori. Sklapao se pravi mozaik. Negdje smo bili srednje dobri, negdje dobri, a uglavnom smo dobri", rekao je Karamarko, najavljujući uspjeh i u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj 2. juna.

Dodao je kako je "ovo poruka hrvatskog naroda", najavivši da će nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) zatražiti prijevremene izbore.

''Vidi se kakvu poruku narod šalje'', istaknuo je.

Po županijskim skupštinama, rekao je Karamarko, liste HDZ-a vode 14 prema sedam u odnosu na SDP.

"I još nešto što je veliki pomak, ovo je čista faktografija, postoje gradovi u kojima nismo imali vlast, a danas vodimo. U našem ponosnom Vukovaru. U slavonskom brodu. U Đakovu. U Šibeniku. U Dubrovniku. U Kaštelima. Trogiru, Požegi. Zamislite, u Varaždinu, ušli smo u drugi krug", uzviknuo je Karamarko.

Iako se očekivalo, lider SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović nije se obratio javnosti, što je u hrvatskim medijima i među analitičarima već kritikovano.

U Hrvatskoj su u nedjelju održani lokalni izbori na kojima je nešto više od 3,7 miliona birača biralo lokalna vodstva u naredne četiri godine. Na izbore je izašlo više od 46 posto birača.

Na oko 6.500 biračkih mjesta birali su se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576.

Biralo se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.