Beograd
0

VIDEO / Kalinić i Milovanović bježali u uniformi zatvorskog čuvara

FENA
Sretko Kalinić
Sretko Kalinić
Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali su jutros oko pola šest pobjeći iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Kalinić i Milovanović svukli su zatvorsku uniformu sa čuvara, koga su savladali nakon što su razvalili vrata ćelija. Uniformu je potom obukao jedan od dvojice bjegunaca i u njoj, kroz prozor, na kome su razvalili rešetke, iskočio u dvorište, gdje su i Kalinića i Milovanovića zaustavili pripadnici Žandarmerije.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopćila je da su Kalinić i Milovanović spriječeni da pobjegnu "brzom intervencijom Žandarmerije". Obojica su odmah uhvaćena i vraćena u ćelije, piše Blic online.

U saopćenju se navodi da su Kalinić i Milovanović pokušali pobjeći tako što su izašli iz svojih ćelija odvalivši vrata, savladali pripadnika službe obezbjeđenja i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora.

U toku je uviđaj koji će izvršiti policija Beograda, a o događaju su obaviješteni predsjednik Višeg suda u Beogradu i tužilac za organizirani kriminal.

Svi radnici službe osiguranja koji su radili na bloku gdje su ove dvije osobe bile smještene su suspendirani i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog djela.

Ponovljeno suđenje Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih djela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana" zakazano je za 27. februar pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Simović i Kalinić u odsustvu su pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora. Poslije sedam i po godina bijega uhapšeni su u junu 2010. a sud im je na njihov zahtjev dozvolio obnovu postupka.