Baš u New Yorku
54

Kako Srbija balansira? Tako što u Americi potpisuje dokumente o saradnji s Rusijom

D. Be.
Sergej Lavrov i Nikola Selaković
Sergej Lavrov i Nikola Selaković
I dok i dalje Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, a predsjednik Vladimir Putin mobilizuje stotine hiljada muškaraca za svoje ratne planove, u New Yorku su šefovi diplomatije Rusije i Srbije potpisali određene dokumente o budućoj saradnji.

Na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su "Plan konsultacija" za period od naredne dvije godine. Dakle, vanjska politika između ove dvije države vodit će se koordinisano i uz plan i dogovor.

Iako se sa govornice UN-a proteklih dana čuju brojne osude ruske politike i poziva ih se da prestanu s agresijom i prijeti novim žestokim sankcijama, Beograd sa Moskvom planira budućnost.

Tako je zabilježen i sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskom delegacijom na čelu sa Lavrovom. Kao što je poznato Beograd već dugo pokušava balansirati između Moskve i Zapada i ostati neutralan, no još nije zabilježeno da se Vučić ili neko od njegovih najbližih saradnika sastao sa šefom ukrajinske diplomatije ili predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić, a na zidu slika Vladimira Putina
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić, a na zidu slika Vladimira Putina

Na vijest o potpisivanju dokumenata i susreta delegacija Rusije i Srbije odmah je reagovala europarlamentarka Viola von Cramon kazavši da se radi o ozbiljnom skandalu dok i dalje bijesni rat u Ukrajini.

"Srbija potpisuje plan buduće saradnje sa agresorom - Rusijom. Možda nam je to samo signal da zamrznemo pristupne pregovore jer ulazak u Evropsku uniju ne ide preko Moskve", poručila je.

Susret i potpisivanja "Plana konsultacija" izazvao je mnoštvo negativnih reakcija na društvenim mrežama. Tako neki smatraju da "Srbija nikada ne propušta priliku da uništi svoju reputaciju, preko “sada recite doviđenja EU” i “Srbija pokazuje da ne želi u EU” do brojnih osuda, pa i pitanja da li ovo znači da će Srbi sada mobilizovati svoje snage za rat u Ukrajini.

Podsjetit ćemo da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napustio sjednicu UN-a nakon što je optužio Ukrajinu i njene zapadne saveznike za "nekažnjivost" u Donbasu. Optužio je Kijev da uskraćuje osnovna prava stanovništvu koje govori ruski u zemlji.

On je u New Yorku upozorio na drastično pogoršanje situacije u oblasti međunarodne sigurnosti i ukazao da se danas odlučuje kakav će biti svjetski poredak i oštro kritikovao Zapad zbog rata u Ukrajini, rekavši u UN-u da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici žele uništiti Rusiju.