Regija
0

Jovanović: U novu vladu, ali ne po Tadićevim principima

FENA
Buduća vlada s Liberalno-demokratskom partijom neće moći da bude formirana na principima koje predlaže Demokratska stranka, izjavio je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Iako nudi postizbornu saradnju koaliciji stranaka okupljenih oko DS-a, Jovanović smatra da ona neće moći da bude formirana na principima koje je predsjednik Srbije i DS-a Boris Tadić istakao kao uvjet jer su "to principi na kojima je (srpski premijer Vojislav) Koštunica pravio dvije prethodne vlade koje su upropastile Srbiju".

"Umjesto priče o boljem životu i standardu, mi kažemo da ćemo zaustaviti lošu privatizaciju NIS-a. Umjesto priče o saradnji s Haagom, mi kažemo da ćemo uhapsiti ratne zločince Mladića i Karadžića i uništiti politiku koja je odgovorna za genocid. Umjesto priče o korupciji, mi kažemo da ćemo depolitizirati ekonomiju i demontirati partijsku državu koju su napravile prethodne dvije vlade", kazao je Jovanović u intervjuu današnjem "Blicu".

On je istakao da "svaki od ključnih problema Srbije ima svoj uzrok i ne možemo ih posmatrati isključivo kao posljedicu koja će sama po sebi biti riješena kad na mjesto ministra iz DSS-a sjedne ministar iz DS ili G17".

"Ako se borimo protiv korupcije i kriminala, želim da čujem koji su uzroci neuspjeha u toj borbi, jer ako su ti principi prisutni i danas, onda su Tadićevi principi propagandne fraze i istrošena politička priča", rekao je Jovanović.

On je dodao da je "u ovom trenutku prostor za dogovor LDP-a i DS-a u predizbornoj kampanji potrošen i sačekat ćemo Borisa Tadića 12. maja na istim pozicijama na kojima smo i danas".

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Jovanović je poručio Srbima na sjeveru pokrajine da "razmišljaju o sebi i budućnosti svojih porodica i da njihova budućnost ne može biti bolja ako Kosovsku Mitrovicu pretvore u Bejrut".

"Nova vlada Srbije mora da napusti dosadašnje fraze i mitove i da zajedno s Albancima, uz podršku međunarodne zajednice, napravi plan i započne proces koji će pokazati da se Srbija zaista promijenila, a onda između Srbije i Kosova izgradi specifične veze", smatra on.

Na pitanje kakve su razlike DS-a i LDP-a oko ulaska u Evropu, Jovanović je rekao da LDP "Evropu posmatra bez ikakvih uvjetovanja, a Demokratska stranka posmatra Evropu kao prostor iz kojeg će navodno voditi efikasniju borbu za nacionalne ciljeve nego što je to moguće danas iz same Srbije".