Više ne odlazi na Titov grob
0

Jovanka ne želi sretati ljude koji su joj prijetili

SRNA
Jovanka Broz, udovica Josipa Broza Tita, izjavila je da ne ide više na Titov grob jer, kako je obajsnila, ne želi da se smješka onima koji su joj prijetili smrću, a koje je tamo sretala.

Brozova je navela da ne želi da je u Kući cvijeća dočekuje Ognjen Grković, nekadašnji sekretar generala Nikole Ljubičića, koji joj je poslije Titove smrti tražio da potiše papir da sve ostavlja državi.

"Rekla sam da to niti mogu, niti hoću, jer moram od nečega živeti, a on mi je prenio Ljubičićevu poruku da šutim i budem sretna što su me ostavili živu", rekla je Broz u intervjuu za beogradsku "Politiku".

Ona je istakla da ne želi da se s osmijehom, kao da ništa nije bilo, slika za novine sa Maricom Trljin i Rankom Bugarčićem, koji su, kako je rekla, kasnije učestvovali u toj prljavoj raboti.

"Godinama sam pisala protestna pisma, molila da me ti ljudi ne dočekuju, ali uzalud. Eto zašto me nema na grobu supruga", pojasnila je udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Ona je istakla da joj je Fadilj Hodža 1982. godine saopštio da ne može dobiti Titovu penziju, jer nema dokumenta, ali i zato što "Tito nije imao platu".

"Gospodin /Rasim/ Ljajić je prvi političar koji se zainteresovao za moj slučaj. A kao supruga predsjednika države, ali i kao borac, kao potpukovnik i nosilac Spomenice imam pravo, kao i svaki građanin, na penziju. Imam pravo na adekvatan smeštaj, a ne privremeni, odakle uvijek neko može da me izbaci kad hoće", rekla je Brozova.

Ona je podsjetila da je odmah nakon Titove smrti izbačena iz Užičke 15, "u spavaćici, bez prava da uzme bar neku zajedničku fotografiju, pismo, knjigu, odjeću" i da je bez svoje volje "strpana" u kuću, kako su joj rekli, privremeno, u kojoj živi gotovo tri decenije.

"S jedne strane, za javnost je bio priređen veličanstven pogreb na koji su došli skoro svi državnici svijeta da tom velikom čoveku odaju poštu, a s druge, imate ljude koji su sa mojim mužem posljednjih godina njegovog života radili šta su htjeli, također i sa mnom i na kraju me pokrali", rekla je Brozova.

Ovo je prvi put da udovica Josipa Broza Tita govori o tome zašto više ne odlazi na njegov grob, o svom položaju i o tome kako od 1980. godine živi bez osnovnih građanskih prava.

Brozova je uljudno odbijala da govori o sebi, iako su joj se obraćali novinari iz nekih najuglednijih redakcija svijeta, od čijih je honorara, koji su joj za to nuđeni, mogla pristojno da živi.