Srbija
0

Jataci haškog optuženika se nagodili sa tužilaštvom

SRNA
Beograd
Beograd
Optuženi jataci haškog optuženika Stojana Župljanina nagodili su se sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, pa je tako petoro od šestoro prihvatilo uslovne kazne zatvora, dok će jedno od njih dobiti elektronsku narukvicu, pišu "Večernje novosti".

Advokat Ljuba Apro, koji brani Vinku i Mlađena Marjanovića, potvrdio je za ovaj list da su oni prihvatili kazne od po godinu dana zatvora, uslovno na tri godine.

"Bili smo na sastanku sa tužilaštvom, i s obzirom na ponudu koju smo dobili, društvenu opasnost ovog krivičnog djela, prihvatili smo sporazum. Tome je doprinijela činjenica i da oni nemaju novca za troškove sudskog postupka, kao i njihovo iskreno držanje tokom cijelog postupka. Sporazum ćemo potpisati u srijedu", kaže Apro. 

Paraf na sporazum koji predviđa istu kaznu očekuje se i u slučaju Slobodana Koprivice i Milorada Koprivice. Najstrože u ovom slučaju, ali takođe sa uslovnom kaznom, prošao je prvooptuženi Koviljko Lovre. Njemu je tužilaštvo ponudilo godinu dana zatvora, uslovno na četiri mjeseca.

Sa najblažom sankcijom, za sada, prošao je Nikola Tepić. On će, ako u srijedu bude potpisao sporazum, a sudija ga bude odobrio, godinu dana nositi elektronsku narukvicu. Konačnu riječ daće sud, kao i u ostalim slučajevima, napominju "Novosti". 

Za skrivanje Župljanina optuženi su Slobodan Koprivica (64), subotički profesor Koviljko Lovro (56), koji je nekadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine, Mlađen Marjanović (57), Vinka Marjanović (55), Milorad Koprivica (57) i Nikola Tepić (59). Oni se brane sa slobode, a optuženi su da su od maja 2002. do juna 2008. godine na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva i Beograda krili Župljanina, pružali mu utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama ili mu na drugi način pomagali da ga državni i drugi organi ne otkriju i ne uhapse. 

Stojan Župljanin se u Srbiji skrivao pomoću dokumenata na ime Branislav Vukadin, koja je dobio od Centra bezbjednosti Pale. Župljanin je uhapšen u stanu jednog od optuženih Nikole Tepića u Pančevu 11. juna 2008. godine, a ubrzo potom je izručen Haškom tribunalu. Nekadašnjem načelniku policije banjalučke regije Stojanu Župljaninu i prvom ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Mići Stanišiću sudi se u Hagu po optužnici za progon nesrpskog stanovništva u 20 opština BiH od aprila do decembra 1992. godine.