Regija
0

Janša i Rupel s optimizmom oko rješavanja statusa Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iako će pitanje Kosova biti najteži problem kojim će se Slovenija baviti tijekom svog predsjedanja Europskom unijom, slovenski čelnici uvjereni su da je to pitanje moguće riješiti bez veće regionalne krize i izražavaju umjereni optimizam, osobito ako na tom pitanju ne dođe do podjela u Europskoj uniji, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Mariborski dnevni list "Večer" objavio je neke detalje iz razgovora premijera Janeza Janše za pariški "Le Monde" u kojemu je naglašen njegov optimizam da će Slovenija do kraja lipnja 2008. biti sposobna riješiti najveće probleme.

"Približiti Balkan Europi naša je prioritetna zadaća", rekao je Janša, dodavši da EU sada mora konkretizirati svoje nedavne zaključke o slanju civilne misije na Kosovo.

"Potrebne su konkretne mjere da se misija postavi na noge i osiguraju sredstva za ekonomsku stabilnost regije", rekao je Janša za "Le Monde".

Dodao je da je potrebno posvetiti pozornost i Makedoniji, u kojoj dobar dio stanovništva čine Albanci, a optimist je i u pogledu razvoja stanja u Srbiji, dok trenutačne reakcije pripisuje "dubokim tragovima nacionalističke propagande" koju je ta zemlja baštinila od vremena kada je na vlasti bio Milošević.

"No, ne očekujem da bi u Srbiji moglo doći do vojne akcije", rekao je Janša.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je pak u srijedu navečer - sudjelujući na okruglom stolu RTV Slovenija uz državni praznik samostalnosti - rekao da ne sumnja da će Slovenija u ulozi predsjedateljice biti uspješna.

"I u Europskoj uniji prevladava gledanje da su manje države u ulozi predsjedateljice uspješnije. One tada ne ističu svoje nacionalne interese iako to ne znači da ih zanemaruju", rekao je Rupel, dodajući da on ocjenjuje da će se "glavni događaj" vezan na Kosovo dogoditi u "rano proljeće".

"Djelovat ćemo konstruktivno", rekao je Rupel u vezi slovenskih zadaća oko Kosova, dodajući da je najvažnije da se Europska unija o tom pitanju ne podijeli. Kosovo je europski, više nego američki ili ruski problem, istaknuo je Rupel, dodajući da je budućnost Srbije i Kosova u Europskoj uniji.

Neki sudionici u razgovoru izrazili su zabrinutost da bi slovenska uloga predsjedateljice, u situaciji da EU prizna nezavisnost Kosova, mogla pokvariti odnose Ljubljane i Beograda.

"Bit će potrebno mnogo diplomatske spretnosti da sa svima ostanemo prijatelji", rekao je Franc Zagožen, nekadašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS), dok Miran Potrè iz stranke Socijalnih demokrata (SD) navodi da je iluzija misliti da je Slovenija sama odabrala prioritete EU-a i da će o njima u presudnoj mjeri odlučivati. Potrè, koji vodi zastupnički klub najjače oporbene stranke, navodi da nisu sporni prioriteti nego je važno je li dobro definiran njihov sadržaj, te žali zbog izjave premijera Janeza Janše da je oporba kriva za otkazivanje sporazuma o partnerstvu svih političkih stranaka u Sloveniji tijekom predsjedanja EU-om.