Regija
0

Janković i dalje zainteresiran za mjesto premijera Slovenije

FENA
Zoran Janković
Zoran Janković
Predsjednik "Pozitivne Slovenije" Zoran Janković, čija je partija pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima, izjavio je danas da je i dalje zainteresiran za mjesto premijera, i ocijenio da novi izbori ne bi bili odgovarajuće rešenje jer bi donijeli samo dodatne poteškoće zemlji.

Janković je ovo izjavio na konferenciji za novinare poslije današnjeg kongresa njegove stranke, i dodao da će u narednim danima donijeti odluku da li će na sjednici skupštine 28. januara ponovo pokušati dobiti premijersko mjesto.

Predsjednik Slovenije Danilo Türk povjerio je nakon izbora, održanih početkom decembra, mandat za sastav vlade Zoranu Jankoviću, ali on nije uspio dobiti potrebnu većinu da je oformi.

Povodom trenutnih nastojanja lidera pet slovenačkih stranaka da formiraju koaliciju desnog centra, Janković je rekao da će, ukoliko bivši premijer i lider Slovenačke demokratske partije (SDS), druge po snazi u novom parlamentu, Janez Janša, uspije oformiti vladu, njegova stranka biti konstruktivna i pomoći će da se iznesu reforme za dobrobit zemlje.

"Zbog toga se 'Pozitivna Slovenija' neće zalagati za ponovne izbore", rekao je Janković. "Smatram da smo jedina partija koja bi mogla izaći na prijevremene izbore mirne savjesti jer bi sigurno dobili još više poslaničkih mjesta, ali nisam za tu ideju", rekao je Janković i dodao da će se njegova partija sada usredotočiti na dugoročne ciljeve.

U govoru na partijskom kongresu, Janković nije rekao da li će se ponovo kandidirati za gradonačelnika Ljubljane. Pozitivna Slovenija je osnovana 22. oktobra, uoči izbora, održanih 4. decembra. Danas je na kongresu promijenila statut tako što je skratila ime na Stranka pozitivna Slovenija (ranije je bila Stranka Lista Zorana Jankovića pozitivna Slovenija) i izabrala je organe stranke.