Bivši premijer Slovenije
0

Janez Janša proglašen krivim za klevetu, mora platiti kaznu od osam hiljada eura

S. Š.
Janez Janša, bivši premijer Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Janez Janša, bivši premijer Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Sud u Celju proglasio je lidera SDS-a Janeza Janšu krivim za klevetu i kaznio ga sa osam hiljada eura. Bojan Veselinovič ga je tužio zbog objave u kojem je Janša napisao da je bivši direktor STA bio "saučesnik u ubistvu novinara".

Dok je Veselinovičev advokat Gorazd Fišer tvrdio da je Janšino krivično djelo bez sumnje dokazano, zbog čega je tražio uslovnu kaznu zatvora, Janez Janša i njegov branilac Franci Matoz također su u završnim riječima negirali bilo kakvu krivicu i tražili oslobađajuću presudu. .

S obzirom da je Janša, prema Fišerovim riječima, povratnik koji je već osuđen na celjskom sudu za vrijeđanje novinarki, predložio je jedinstvenu uslovnu kaznu zatvora. Istovremeno, Veselinovič je podnio imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od pet prosječnih plata, što iznosi 7.209 eura, koje bi potom i sam izdvojio za saniranje posljedica poplava u Gornjoj Savinjskoj dolini.

Sudsko vijeće nije poslušalo njegov prijedlog u pogledu sankcije, jer je prema obrazloženju sudije Jagera smatralo da bi izrečena kazna bila primjerena. Također je naložio Janšiju da plati sudske troškove i troškove odbrane, a Veselinoviča je uputio na parnicu povodom odštetnog zahtjeva.

Kako je u obrazloženju rekla sutkinja Leonida Jager, pozicija premijera je jedna od najviših u državi, tako da mora pažljivo birati riječi koje odjekuju i u koje narod vjeruje. Njegov zapis da je Veselinovič učestvovao u ubistvu novinara nije tačan, ali je Senat uvjeren da je Janša zločin počinio namjerno i da je bio svjestan posljedica, prenosi slovenski 24ur.