Kosovo
0

Izveštaj Ban Ki-moona daće Srbima jače garancije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbi na Kosovu dobit će još jače garancije od onih koje je predviđao Ahtisaarijev plan, posebno u oblasti policije, sudstva, carine i zaštite SPC, ističe se u završnom nacrtu izvještaja o Kosovu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona koji će narednih dana biti predstavljen u Vijeću sigurnosti UN, navodi novosadski "Dnevnik".

U izvještaju, u koji je novinar „Dnevnika“ imao uvid, otvaraju se vrata za ulazak EULEX-a na Kosovo, ali se istovremeno osigurava da Srbi na Kosovu ostanu pod direktnom kontrolom UN i pored dolaska Misije EU za pravosuđe i policiju, a predviđa se da dio novca koji se dobije od carina na dva carinska prijelaza na sjeveru Kosova, ide direktno općinama sa srpskom većinom, prenosi Tanjug.

U izvještaju Ban Ki-Moon je naveo da je njegov specijalni predstavnik vodio dijalog i konsultacije sa svim stranama u Beogradu i Prištini u duhu Povelje UN, koji nisu na bilo koji način naškodili njihovim pozicijama o statusu Kosova.

"Svi su pokušavali da na pragmatičan način doprinesu napretku u vezi s mjerama koje sam iznio u šest tačaka u prethodnom izvještaju u junu 2008. godine", navodi Ban.

"Kao što je pojašnjeno u mom junskom izvještaju, svaka mjera iz plana u šest tačaka će se primjenjivati sve dok relevantni, sljedeći mehanizmi funkcioniranja ne budu bili osposobljeni. U tom smislu sam primio k znanju da su sve strane prihvatile rekonfiguraciju strukture i profila međunarodnog prisustva, kao što je bilo predviđeno u junskom izvještaju koji vodi računa o razvoju događaja na Kosovu i omogućava EU da preuzme snažniju operativnu ulogu na Kosovu, pogotovo u oblastima međunarodne policije, pravde i carina", napominje u izvještaju generalni sekretar UN.

On dalje navodi rezultate dosadašnjeg dijaloga koji su postignuti po određenim tačkama, o nekima je postignut dogovor, a o pojedinim pitanjima potrebna je dodatna diskusija.

Kada je riječ o srpskoj baštini, međunarodna zaštita Srpske pravoslavne crkve na Kosovu mora i biće nastavljena.

"Imajući u vidu statusno neutralnu ulogu UN na Kosovu, smatram da je neophodno nastaviti dijalog između Beograda i Prištine u koji treba uključiti i SPC i ostale važne međunarodne aktere.

Agenda treba također da uključi primjenu zaštitnih zona oko značajnih svetilišta SPC, olakšice za monahe i monahinje kroz oslobađanje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost, taksi i carina, modalitete za rekonstrukciju crkava i manastira SPC, kao i povratak arheološkog blaga na Kosovo", navodi se u izvještaju.

Kada se radi o pravosudnom sistemu, svi se slažu da svako ima pravo na sudsku zaštitu bez obzira na etničku pripadnost, i na tom principu treba razviti koherentan pravosudni sistem na Kosovu.

Sud u sjevernoj Mitrovici je nedavno počeo da radi s ograničenim kapacitetom pod kontrolom UNMIK, primjenjujući samo UNMIK-ove zakone i u njemu radi UNIK-ovo osoblje do 60 dana od otvaranja Suda. Napravljeni plan u fazama osigurava okvir za tekuće i buduće pravosudne aktivnosti.

U sljedećoj fazi, lokalne sudije i tužioci će biti imenovani u skladu s Rezolucijom 1244. Imenovane lokalne sudije i tužioci će u ovoj fazi reflektirati sastav lokalnog stanovništva, i odlučit će o raspodjeli teritorije na kojoj će imati nadležnost.

Po pitanju carina, Kosovo će biti jedinstvena carinska zona. Međunarodni carinici imenovani u skladu s Rezolucijom 1244 biće ponovo postavljeni na carinske prijelaze 1 i 31. Njihovo razmještanje biće obavljeno u najbržem mogućem roku. Oni će primjenjivati pravila za transport robe preko administrativne granične linije, u skladu s Rezolucijom 1244, uključujući i Protokol koji su potpisali Srbija i UNMIK, kao i aneks sporazuma o CEFTA-i, kaže se u nacrtu izvještaja.

Biće primjenjivane carinske stope po pravilniku UNMIK-a iz 2004/1.

Također će biti neophodna dodatna diskusija između zainteresiranih strana kako bi se dogovorio način kako da se reaktiviraju carinski prijelazi. Ta diskusija obuhvatit će i pitanje raspodjele prihoda od carina prikupljenih na prijelazima 1 i 31, koje treba iskoristiti dijelom i za razvoj lokalnih zajednica.

U oblasti transporta nedostatak praktičnih sporazuma o saradnji prouzrokuje velike probleme običnim građanima. S tim u vezi, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN je uspostavio tehnički koordinacioni komitet, ali on nije napravio značajniji napredak. Srpska vlada je, podsjećajući na svoju poziciju o statusu, ukazala na to da će pojačati svoj rad u komitetu kako bismo mogli krenuti u rješavanje problema, a specijalni predstavnik UN će osigurati uvjete za budući dijalog.

Po pitanju uloge policije, u izvještaju se navodi da je diskusija stavila u prvi plan zajednički cilj implementacije vladavine prava na Kosovu. Ona bi trebalo da osigura zaštitu svim zajednicama, koherentnu primjenu krivičnog prava, nediskriminatornu primjenu krivičnih zakona i policijsku službu koja bi u potpunosti poštovala ljudska prava pripadnicima svih zajednica.

U skladu s najboljom međunarodnom praksom, sastav policije treba da odražava sastav čitavog društva, a lokalna policija – stanovništva na čijoj teritoriji djeluje. Posebna pažnja biće posvećena, pod međunarodnim nadzorom, radnim uvjetima srpskih policajaca na Kosovu u mjestima gdje su zaposleni.

Stanice i podstanice policije su otvorene u svim općinama gdje su manjinske zajednice na Kosovu u već, a dodatne stanice će biti otvorene ako za to bude postojala potreba. Policijske stanice i podstanice ostaju pod aktuelnim lancom komande i biće nadgledani od međunarodne policije, navodi se u izvještaju.

"Moj specijalni predstavnik će preko svog komesara za policiju početi imenovanja srpskih policajaca, s odgovarajućim kvalifikacijama, na Kosovu na rukovodeća mjesta, u skladu s važećim zakonima, koji će imati obaveze i odgovornost za djelovanje na terenu. Oni će podnositi izvještaje rukovodiocima međunarodne policije na Kosovu kroz postojeći komandni lanac", napominje Ban Ki-moon.

Rad policije na čitavom Kosovu biće pod međunarodnim nadzorom, kao što je to predviđeno postojećim dogovorima i kao što će to biti u budućim.

Međunarodna policija će biti prisutna u svim stanicama i podstanicama, regijama i departmanima. Ti nadzornici imat će posebnu i nezavisnu strukturu komande i liniju izvještavanja, na čijem je kraju trenutno specijalni predstavnik. Osim nadgledanja vladavine prava, međunarodni nadzornici će monitorisati i tretman policajaca iz manjinskih zajednica i njihove uvjete za rad po aktuelnim pravilnicima.

Kada je riječ o granici, kao što je poznato, po Rezoluciji 1244 KFOR je međunarodna vojna snaga koja nastavlja da obavlja svoj mandat koji predviđa pružanje sigurnosti na cijelom Kosovu, uključujući i poštivanje granica, u saradnji s drugim međunarodnim organizacijama, navodi se na kraju izvještaju.