Regija
0

Izložba o Sarajevu u Novom Sadu: Mladi Vojvođani fotografisali Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izložba fotografija "Prvi kadar: Sarajevo" bit će otvorena u petak, 23. oktobra u Novom Sadu, a Vojvođanski građanski centar će na njoj predstaviti seriju fotografija koje su mladi iz Vojvodine napravili tokom edukativnog boravka u Sarajevu.

Fotografije koje će biti izložene nastale su kao dio projekta "Prvi kadar: Sarajevo", koji Vojvođanski građanski centar sa partnerima realizuje već drugu godinu za redom, u okviru kojeg je petoro mladih iz Vojvodine imalo priliku da prvi put posjeti Sarajevo i učestvuje na Sarajevo film festivalu, piše Blic.

Tokom projekta mladi su prošli edukativni dio, a zatim su i tokom posjete Sarajevu mogli da steknu osnovna znanja i informacije u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije, sa fokusom na slučaj četvorogodišnje opsade Sarajeva.

Na samom filmskom festivalu učestvovalo je ukupno 80 mladih iz cijelog regiona, koji su svakodnevno pratili selekciju dokumentarnog programa Sarajevo film festivala i u okviru "Docucornera" razgovarali sa rediteljima i drugim akterima filmova.

Osim toga zajedno su posjetili Zemaljski muzej, Etno muzej Bosne i Hercegovine, Galeriju Srebrenica 11. juli i Tunel spasa. Kao završna faza ovog programa, slijedi izložba fotografija polaznika programa "Prvi kadar: Sarajevo" nastalih u toku posjete Sarajevu.

Fotografije oslikavaju njihove prve utiske o gradu i ljudima, ali prenose i poruku o važnosti povezivanja mladih ljudi iz država bivše Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena u petak u 20.00 sati u kafeu Pero.