Regija
135

Izetbegović: Sarajevo je usred rata zaustavilo zločine nad Srbima

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda danas je u Beogradu rekao kako je glavni grad BiH u ratnim danima stao ukraj zločinima nad Srbima.

Na pitanje novinara o tome kako različite strane gledaju na zločine drugih te na zločine ljudi sa svoje strane, Bakir Izetbegović je podsjetio na stradanja građana Sarajeva, ali i na zločine u tom gradu.

"Nebitno da li su se desili zločini u Srebrenici ili negdje drugo. Bilo da je riječ o 8.327 puta ili osam puta, zločin je zločin. I Sarajevo je pretrpjelo užas u ratu, svaki treći Sarajlija je pogođen, a svaki deseti je poginuo.

Ipak, Sarajevo je imalo snage da u sred rata zaustavi zločine nad Srbima zaustavljanjem pobunjenih komandanata. Mi smo se sistematski suprostavljali zločinu, a ne sistematski planirali zločine", rekao je Izetbegović koji je dodao da građani BiH treba da vjeruju državnom pravosuđu u kontekstu hapšenja Nasera Orića.

"Mi želimo da krenemo u snažni razvoj regiona za koji je potrebna sigurnost i stabilnost. Također, nisam htio da se vidimo u Karađorđevu nego u Beogradu. Želim i da prošetam Knez Mihajlovom da vidim kakva će biti reakcija Beograđana", zaključio je Izetbegović.

On zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i članom Predsjedništva Mladenom Ivanićem boravi u Beogradu u posjeti premijeru države Aleksandru Vučiću.