"Industralizacija"
15

Iz Doma sindikata u Beogradu nestala slika vrijedna više od pola miliona eura

Klix.ba
Dom sindikata Beograd
Dom sindikata Beograd
Čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija", vrijedna više od pola miliona eura, koja je decenijama bila u beogradskom Domu sindikata, nestala je.

Kako piše Blic, slika je stajala na ulazu u najveću salu u dvorani. Slika je veličine garsonijere, a u holu dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih.

Dvorana beogradskog Doma sindikata je prije nekoliko mjeseci dobila novog gazdu - firmu "MCF Megakom film", a vlasnik je preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane. Brigu o svim umjetninama trebalo je preuzeti Ministarstvo kulture.

"Ljudi zaduženi za adaptaciju su prije više mjeseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vrijedne stvari i umjetnine su trebale biti premještene na odgovarajuća mjesta", objašnjava sagovornik Blica za koji list tvrdi da je upoznat o prilikama u toj ustanovi nakon promjene vlasnika.

Ministarstvo kulture Srbije misli kako je slika i dalje u prostorijama Doma sindikata. Blic nezvanično saznaje da slika već mjesecima nije u Domu sindikata i da ne postoje ni tehničke mogućnosti da se ona čuva tamo, jer je zbog rekonstrukcije u zgradi sve srušeno pa i scenska kula.

"Prije četiri mjeseca je iz dvorane izneseno sve što je bilo vrijedno. Poslije toga su počeli i radovi. Ovde je trenutno sve u ruševinama, radovi su u toku i nema govora da je ta slika, kao i ostali umjetnički predmeti, sada tamo", dodaje izvor lista.

List dodaje da je i predsjednica Skupštine Maja Gojković upoznata o situaciji i da također pokušava naći odgovor na pitanje gdje je vrijedna umjetnina.

"Jedna opcija, u koju niko ne želi da povjeruje i koja je najmanje vjerovatna, jeste da ju je neko ko je imao pristup ukrao. Druga, vjerovatnija, jeste da je riječ o nemaru i da je zagubljena, ali se onda postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo djelo ogromnih dimenzija", navodi sagovornik Blica.

Procjenjuje se da je vrijednost platna "Industrijalizacija" Petra Lubarde između pola miliona i milion eura.