BiH najveće žarište
37

Independent: Rusija potpiruje požar na Balkanu kako bi zaprijetila EU i NATO-u

B. R.
Screenshot: Independent
Screenshot: Independent
Britanski list Independent piše da saveznici Rusije na Balkanu potpiruju požar kako bi zaprijetili Evropskoj uniji i NATO-u, a Bosna i Hercegovina je istaknuta kao posebno ugrožena država.

Napomenuto je da Rusija ima glavnu ulogu u ugrožavanju, kako je navedeno, krhkog mira na području bivše Jugoslavije. Tvrdi se da Rusija naoružava Srbiju te da u Bosni i Hercegovini podstiče na međuetničku mržnju. Rusija je ocijenjena kao prijetnja i po Kosovo i Sjevernu Makedoniju te je istaknuta kao zemlja koja se miješa u unutrašnje stvari Crne gore.

"Kremlj podržava etničke Srbe podstičući posljednji val rastućeg nacionalizma koji je prijetnja po mir u Bosni i Hercegovini", upozorava Independent naglasivši da Rusija ponovo može izazvati oružani sukob na Kosovu te dodatno pogoršati političke probleme u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Konstatovano je da Rusija širom Balkana, što se odnosi i na zemlje članice NATO-a, ima učinkovitu kontrolnu strategiju u ključnim sektorima, kao što su mediji, sigurnost, komunikacije i finansije. Ivana Stradner iz think tank organizacije American Enterprise Institute smatra da je na djelu "zloglasna doktrina". Komentarisala je i odnos Rusije prema Balkanu.

"Ne bih isključila da je Balkan još jedno područje na kojem Rusija želi izazvati Evropsku uniju i NATO te pokazati da su tigar od papira. Oni apsolutno žele stvoriti haos", napisala je Stradner u tekstu "Rusija se na Balkanu igra s vatrom" za vanjskopolitički magazin Foreign Affairs.

Independent je napomenuo da između Balkana i Rusije postoje duge kulturološke i historijske veze te da je ruski predsjednik Vladimir Putin 2019. poručio da Zapad ima destabilizirajući utjecaj na ovaj dio svijeta.

S druge strane, britanski list piše da se Moskva tereti za raspirivanje međuetničkih tenzija, i to zapaljivim izvještavanjem medija koje podržava Rusija i objavljivanjem lažnih vijesti. Također je napomenuto da su Moskva i Beograd nedavno potpisali pakt protiv "obojenih revolucija" - sintagma kojom Rusija označava proteste protiv autoritarnih režima, a za koje tvrdi da iza njih stoji Zapad.

"Bosna i Hercegovina je potencijalno najopasnije žarište"

Bosna i Hercegovina je u Independentovom tekstu predstavljena kao potencijalno najopasnijim žarištom jugoistočne Evrope te da je u glavnom fokusu Rusije i njene saveznice Srbije. Upravo je Srbija istaknuta kao glavnom okosnicom Kremlja na Balkanu.

Ukazano je i na susrete člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika s Putinom kako bi se povećala Dodikova popularnost.

"Početkom decembra, nakon susreta s Putinom, Dodik je poručio da Rusija podržava Srbe u Bosni i Hercegovini. Ruski predsjednik je Republici Srpskoj obećao novi gasovod i nova energetska postrojenja, istakao je Dodik", prenosi Independent.

Ovaj medij je pri ocjeni da će opozicija na predstojećim izborima teško pobijediti Dodika, uprkos tome što se tereti za korupciju. Analitičar Srđan Puhalo je izjavio da je "svakom prosječnom Srbinu" dovoljno to što se Dodik uoči svakih izbora sretne s Putinom na nekoliko minuta.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) Sead Turčalo je podsjetio da je glavna poruka ruskih zvaničnika prilikom svake posjete Sarajevu bila: "Nemojte postati članica NATO-a. Nemojte postati članica EU".

Navedeno je da su Rusija i Kina u Ujedinjenim nacijama blokirale rezolucije nepovoljne po bosanske Srbe. I Turska je istaknuta kao država koja želi imati veliki utjecaj na Balkanu. Ocijenjeno je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastoji imati dobre odnose i s Bošnjacima, ali i s Dodikom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.