Regija
0

Hrvatski konzul u Bitoli naletio autom na pješaka i pobjegao

FENA
Makedonska je policija podnijela dvije kaznene prijave protiv počasnog hrvatskog konzula u Bitoli Branka Maretića (59) koji je vozilom s diplomatskim pločicama naletio na pješaka, a zatim pobjegao s mjesta nesreće, objavio je makedonski list Dnevnik na svojoj internetskoj stranici.

Nesreća se dogodila prije nekoliko dana kada je Maretić pod neutvrđenim okolnostima vozilom "opel corsa" udario 21-godišnjeg mladića iz Prilepa, koji je u tom trenutku prelazio ulicu.

Ne navodi se je li mladić udaren na pješačkom prijelazu.

Mladić je s teškim ozljedama prevezen u Klinički centar u Bitoli, piše Dnevnik.

Glasnogovornik policijske uprave u Bitoli Đoko Strezovski izjavio je da je Maretić u izjavi policiji priznao da je naletio na mladića, ali je opovrgnuo da je pobjegao s mjesta nesreće.

Bitolska policija podnijela je tužiteljstvu kaznene prijave protiv hrvatskog konzula za dva teška kaznena djela - protiv sigurnosti u prometu i za nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi u prometnoj nesreći.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova upoznato je s ovim incidentom i tokom sljedećeg tjedna dobit će očitovanje makedonskih vlasti o tom slučaju, rečeno je Hini.

Maretića, kao počasnog konzula ne štiti diplomatski imunitet i u ovakvim slučajevima odgovara po makedonskom zakonu.

Maretić, rođeni Splićanin, već tri desetljeća radi u Bitoli, a prije imenovanja za počasnog konzula bio je predsjednik Društva Marka Marulića i bitolskog ogranka zajednice makedonskih Hrvata.

Počasni konzulat Republike Hrvatske u Bitoli otvorio je u oktobaru 2006. godine tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.