Protesti širom Hrvatske
3

Hrvatski demonstranti poručili Vladi: Vaše vrijeme je isteklo

SRNA
U nekoliko hrvatskih gradova održane su demonstracije protiv politike vlade, privatizacije i rasprodaje hrvatskih javnih dobara, a ispred sjedišta HDZ-a u Zagrebu došlo je do sukoba sa policijom.

Jučerašnji protest su organizovale organizacije "Okupiraj Hrvatsku" i "Anonimus Hrvatska".

Na zagrebačkom protestu koji je organizovala "Okupiraj Hrvatsku" bilo je oko 250 uglavnom mlađih učesnika koji su šetali gradom, prenose hrvatski mediji.

Dio demonstranata sukobio se sa policijom ispred sjedišta HDZ-a, a jedan učesnik protesta je priveden.

Protest je kontrolisao manji broj policajaca, a tramvajski saobraćaj na zagrebačkom glavnom trgu bio je kratko u prekidu zbog protesta.

Uoči protesta organizacija "Okupiraj Hrvatsku" saopćila je da oni ne žele da ruše, već da grade novo, pravednije društveno uređenje.

"Nažalost, aktuelna vlast, kao i ona prije nje, nema sluha za narod, što nas dovodi do toga da se sami moramo izboriti za boljitak svih nas", navodi se u saopćenju.

"Anonimus Hrvatska" su na YouTubeu objavili snimak kojim su Vladi Hrvatske poručili da je "njihovo vrijeme isteklo" i pozvali građane da im se pridruže.

"Budimo svi ujedinjeni u ovoj borbi za bolju budućnost svih nas kao i onih koji dolaze poslije nas. Vrijeme je da promijenimo naše živote bez korumpiranih političara, bankara i elita. Vrijeme je da vratimo sav pokradeni novac. Njihovo vrijeme je isteklo. Gotovi su", poručili su "Anonimusi".

Oko 100 mladih protestovalo u Slavonskom Brodu, a i u Rijeci je održan protest u organizaciji "Anonimusa".