Regija
0

Hrvatska u utorak otvara naredna poglavlja u pregovorima s EU

FENA
Hrvatska će u utorak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Luxembourgu otvoriti pregovore u najmanje jednom, a najviše u dva poglavlja europske pravne stečevine, doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Na izvanrednom sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji je zakazan za ponedjeljak, veleposlanici zemalja članica trebali bi bez rasprave potvrditi zajedničko pregovaračko stajalište za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje.

Drugo poglavlje - Sloboda kretanja radnika - još je uvijek na raspravi u Radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje i za sada nije sigurno da će i za to poglavlje biti prihvaćeno zajedničko pregovaračko stajalište, bez čega pregovori ne mogu biti otvoreni.

Istodobno, COREPER je u četvrtak prihvatio dva pregovaračka stajališta za Tursku, koja će u utorak otvoriti pregovore u poglavljima Pravo trgovačkih društava i Pravo intelektualnog vlasništva. Turska je do sada otvorila pregovore u šest u poglavlja, a taj će se broj u utorak popeti na osam.

Za vrijeme slovenskog predsjedništva Hrvatska je dosad otvorila dva poglavlja - Prometna politika i energetika. U prvoj polovici prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedništva Hrvatska je otvorila sedam poglavlja, a u drugoj polovici godine, kada je predsjedao Portugal otvorena su četiri poglavlja.

Hrvatska je prvo poglavlje otvorila u lipnju 2006. pod austrijskim predsjedništvom, a u drugoj polovici te godine pod finskim predsjedanjem otvorena su četiri poglavlja.

Diplomatski izvori rekli su Hini da nema izgleda da pregovori s Hrvatskom budu otvoreni i u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost, za koje je Europska komisija također predala nacrt zajedničkog stajališta, istodobno kada i za poglavlja Sloboda kretanja radnika i Socijalna politika i zapošljavanje.

Komisija trenutačno radi na nacrtu zajedničkog pregovaračkog stajališta za još tri poglavlja - Sloboda kretanja roba, Porezi i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Postoje naznake da će francusko predsjedništvo već u srpnju sazvati još jednu Međuvladinu konferenciju o pristupanju na kojoj bi se mogli otvoriti pregovori u nekoliko poglavlja.

COREPER je prošli tjedan potvrdio da je Hrvatska ispunila dva mjerila u poglavlju Sloboda kretanja kapitala i jedno mjerilo za Regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata. Nakon što se službeno verificira ispunjavanje mjerila, predsjedništvo EU-a upućuje pismo hrvatskoj Vladi i traži od nje da dostavi svoja pregovaračka stajališta, a onda Europska komisija počinje raditi na nacrtu zajedničkog stajališta EU-a, koje na kraju potvrđuje Vijeće EU-a, a po završetku toga postupka otvaraju se pregovori.

Hrvatska je dosad otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, a u dva su pregovori privremeno zatvoreni. Do kraja ove godine trebala bi otvoriti sva preostala poglavlja i zatvoriti dio ranije otvorenih, tako da bi sljedeća godina trebala biti godina zatvaranja preostalih poglavlja.

U ovom trenutku najbliže zatvaranje je poglavlje Poduzetništvo i industrijska politika. U tom poglavlju Hrvatska je dobila jedno mjerilo za zatvaranje koje je Hrvatska predala i sada je u postupku verifikacije u Europskoj komisiji.

Hrvatska do kraja ovoga mjeseca treba predati Komisiji još devet mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja - Javne nabave, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Komisija je postavila uvjet da se sva mjerila za otvaranje trebaju predati do kraja ovoga mjeseca, kako bi se stekli uvjeti za tehnički dovršetak pregovora tijekom sljedeće godine.