Vrijedan 23 miliona eura
0

Hrvatska: Spojen Omiški most, impresivna čelična konstrukcija između stijena

M. G.
Most Cetina u hrvatskom gradu Omišu danas je spojen, nakon čega slijedi nastavak radova vrijednih više od 23 miliona eura, a izgradnjom mosta i obilaznice prometno će se rasteretiti gradska jezgra ovog grada na Jadranskom moru.

Most je dugačak 224,45 metra i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je zapravo duži od vidljive konstrukcije.

Nalazi se na 70 metara visine u kanjonu rijeke Cetine. Projekt je vrijedan 23,19 miliona eura i dio je omiške obilaznice koji je nakon Pelješkog mosta proglašen nacionalnim prioritetom.

Foto: Matko Begović/PIXSELL
Foto: Matko Begović/PIXSELL

Obilaznica bi trebala biti gotova do 2025. godine. Izgledno je da će biti jedan od rijetkih finansiran iz evropskih fondova u idućem proračunskom razdoblju, između ostalog, zbog nove trajektne luke koja je planirana u mjestu Krilo Jesenice.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je "ovo dobra vijest za Omiš, ali i za cijelu Dalmaciju".

"Vjerujemo da će obilaznica biti dovršena do jeseni i da će se nakon toga moći voziti preko mosta", rekao je.

"Ovaj dio je ključan za rasterećenje prometa tijekom ljeta", rekao je dodavši da se nastavlja projekt izgradnje ceste od Trogira prema Omišu kojom će se rasteretiti magistrala.