Regija
49

Hrvatska se odlučila za gradnju Pelješkog mosta

Anadolija/Klix.ba
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas će se održati sastanak na kojem će predstavnicima Evropske komisije biti predana konačna verzija predstudije za povezivanje juga s ostatkom Hrvatske.

U konačnoj verziji predstudije stoji kako je most najbolje rješenje, neslužbeno je sinoć Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) potvrdio visoki izvor iz Vlade Hrvatske.  

"Animirana slika Pelješkog mosta ipak će postati hrvatska stvarnost", prenose hrvatski mediji.

Detaljna studija izvedivosti treba se finansirati novcem Evropske unije. Istovremeno, Hrvatske ceste napravit će lokacijske izmjene u skladu s novim projektom. Sve bi trebalo biti gotovo do oktobra ove godine.

"Studiju izvodljivosti treba napraviti na najbolji mogući način i da bude prihvaćena na prvom slanju Komisiji", kazao je Oleg Valjalo, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (SDP).

Zadovolji li pripremljeni projekt stroge kriterije financiranja, odgovor Evropske komisije bit će potvrdan.

No, prije toga i detaljna studija izvedivosti, baš kao i predstudija, morat će potvrditi da je Pelješki most najbolje rješenje.

"Prema mojim saznanjima, najmanje 75 posto sredstava će se dobiti iz sredstva evropskih regionalnih i strukturnih fondova. Sada je samo na Vladi Hrvatske da bude učinkovita i brza", kaže Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ).

U Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine zasad su bez komentara na navedenu odluku.