Uoči decembarskih izbora
0

Hrvatska: SDP u prednosti

SRNA
Uoči decembarskih izbora u Hrvatskoj analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane daju prednost od 34,2 posto SDP koaliciji, naspram 21,1 posto očekivane podrške za vladajući HDZ.

Analitičari ukazuju da više od polovine Hrvata nije zadovoljno sadašnjim životnim standardom, a zemlja je prezadužena i nalazi se u dubokoj krizi. Prema ocjeni IFIMES-a sekularnost moderne Hrvatske ugrožena je kroz povlašteni položaj Rimokatoličke crkve u odnosu na druge crkve i vjerske zajednice.

Prema istraživanju koje je provedeno na uzorku od 1990 građana, birači su snažno motivisani za promjenu vlasti. 

Čak 77,3 posto ispitanika protivi se miješanju Hrvatske u unutrašnjopolitička dešavanja u BiH, ali je od susjednih država Hrvatima ipak najdrža BiH za koju je glasalo 30,7 ispitanika, slijede Italija, Mađarska, Slovenija, Crna Gora i posljednja Srbija sa 8,1 posto podrške ispitanika. 

Ulazak Hrvatske u EU podržava 55,3 posto ispitanika, protiv je 36,3 posto. 

Analitičari ukazuju i da bi izbori mogli biti neustavni, ukoliko bi odstupanje u broju birača po izbornim jedinicama bilo veće od zakonskih pet posto, što bi moglo uticati na izborni rezultat. 

Hrvatska ima oko 4,4 miliona stanovnika, glasača oko 3,5 miliona, uz još 400.000 glasova iz dijaspore, uglavnom iz BiH. Očekivana izlaznost na izbore je veća od 64 odsto. 
Od 2007.godine u Hrvatskoj je na vlasti HDZ sa Hrvatskom seljačkom strankom, Samostalnom demokratskom srpskom strankom i ostalim zastupnicima manjina.