Josipović - Tadić
0

Hrvatska i Srbija ubrzat će potragu za nestalima

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Vukovaru nakon sastanka, koji je sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor održao s predstavnicima udruga žrtava rata, rekao je kako je pitanje nestalih osoba možda najbolnije pitanje odnosa Hrvatske i Srbije.

"Jasan rezultat sastanka je nedvojbena volja i Hrvatske i Srbije i svih predstavnika vlasti dviju zemalja da tragaju za nestalima, da se utvrdi njihova sudbina bez obzira na nacionalnost", rekao je Josipović u zajedničkoj izjavi za novinare s Tadićem nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (Ivan Pšenica), Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i dr. Vesnom Bosanac.

"Hrvatska danas traži svoje građane i hrvatske i srpske nacionalnosti, jer znamo da svaka majka jednako plače za nestalim sinom ili kćeri", rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik napomenuo je kako od sastanka očekuje puno, da i Hrvatska i Srbija intenziviraju rad na pronalaženju nestalih osoba, izrazivši uvjerenje da u obje zemlje ne nedostaje volje i odlučnosti da se utvrdi sudbina nestalih.

Srbijanski predsjednik Tadić rekao je da on i Josipović imaju dužnost i obvezu preokrenuti cijeli tragični proces između Srbije i Hrvatske iz 90-ih godina u proces pomirenja i boljeg međusobnog razumijevanja.

"Da bi se to ostvarilo, nužno je istinom osvijetliti 90-te godine, da nitko tko je kriv, ne ostane nekažnjen i da nitko tko je nevin, ne bude neopravdano osuđen", kazao je Tadić. Srbijanski predsjednik potvrdio je kako obje zemlje moraju poduzeti sve da nestane neizvjesnost u svih ljudi koji i danas tuguju za svojim bližnjima čija se sudbina ne zna.

"Govorit ću za svoju zemlju - u Srbiji ne postoji nijedan razlog, niti politička volja koji bi spriječili otkrivanje cijele istine", rekao je. Rekao je da je s predstavnicima srbijanske strane zajedničkog povjerenstva koje traga za tim odgovorima u Vukovar donio dio dokumenata o vukovarskoj bolnici, najavivši kako će se potraga za ostalim dokumentima nastaviti kako bi se omogućila prilika da se odgonetne sudbina nestalih.

"Danas šaljemo poruku ne samo svojim sunarodnjacima obiju nacionalnosti već i međunarodnoj javnosti, jer ih želimo sve uvjeriti da je ovo prostor na kojem se poštuju zajedničke vrijednosti", rekao je srbijanski predsjednik.