Regija
7

Hrvatska: Goli otok proglasiti spomen područjem

Anadolija
Pavao Ravlić (Foto: Anadolija)
Pavao Ravlić (Foto: Anadolija)
Saborski odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatske razmatrao je mogućnost osnivanja spomen područja Goli otok u znak sjećanja na sve žrtve ovog zatvora bivšeg komunističkog režima.

Predsjednik Odbora Furio Radin naglasio je kako se o pitanju Golog otoka nije razgovaralo sve do 2005. godine, te da je vrijeme da se usaglasi zakon kojim bi se odao pijetet svim žrtvama zatvora Goli otok.

Predstavnica Ministarstva kulture najavila je na odboru kako će stručni tim tokom ove godine izraditi stručnu studiju valorizacije područja Gologa otoka nakon čega će biti poznati podatci o rasponu i na kraju cijeni formiranja spomen područja.

Predsjednik Udruge Goli otok "Ante Zemljar", Pavao Ravlić, koji je i sam bio zatvorenik u spomenutom zatvoru, naglasio je kako bi spomen područje na srednjem, odnosno sjevernom Jadranu, zbog atraktivnosti svoje lokacije bio zanimljiva turistička destinacija, čime bi zatvor Goli otok opravdao svoju isplativost. Naglasio je kako Jasenovac puno više košta državu, ali pritom istaknuo kako se dodjeljivanjem statusa spomen područja Golom otoku ne bi umanjila poruka Jasenovca u kojem je stradalo mnogostruko više ljudi zbog svoje nacionalne ili političke pripadnosti.

Ravlić je kao svjedok zatvora na Golom otoku poručio kako je ovdje ubijano ljudsko dostojanstvo, a u fašističkim i nacističkim logorima je ubijan život te da je u njemu bilo zatvoreno ponajviše pripadnika tadašnje komunističke partije.

Prema podacima koje je iznijela zastupnica Marijana Petir, u zatvoru Goli otok život je izgubilo 399 zatvorenika.

Udruga "Ante Zemljar" svoja stajališta temelji na Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, Ustavu Republike Hrvatske i načelima civilnog društva, kažu da su zagovornici demokratije i pravne države te osude svakog totalitarnog sistema i svakog zločina, bez obzira na to ko ga je, kada, nad kim, u kojem opsegu i gdje počinio, u Dachau, Katynu, Ausschwitzu, Jasenovcu, poslije Bleiburga, u Staroj Gradiški ili na Golom otoku.

Udruga Goli otok "Ante Zemljar" je saborskom Odboru za ljudska prava i nacionalne manjine 2005. godine predložila da Vlada Republike Hrvatske pokrene postupak za donošenje Zakona o Spomen području Goli otok. Postupak donošenja zakona još uvijek je u toku.