Regija
4

Hrvatska: Do 16:30 sati na biračka mjesta izašlo 48,23 posto građana

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske (DIP) izlaznost na drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji do 16:30 sati bila je 48,23 posto, odnosno glasalo je 1.707.976 birača.

Najveća izlaznost zabilježena je u Karlovačkoj županiji sa 53,19 posto. Izlaznost od preko 50 posto zabilježena je i u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Najmanje birača je glasalo u Zadarskoj županiji, gdje je izlaznost 43,97 posto, dok je u Zagrebu na izbore izašlo 50,60 posto građana.

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrdio je DIP.

U Hrvatskoj je povećana izlaznost na drugom krugu predsjedničkih izbora. U prvom krugu predsjedničkih izbora, koji su održani 28. decembra prošle godine, izlaznost do 16:30 bila je 36,36 posto.

Izlaznost na drugom krugu prethodnih predsjedničkih izbora u 2009. godini do 16:30 sati bila je 37,99 posto.

Podaci DIP-a pokazuju da je do 16:30 sati 92,64 posto biračkih mjesta dojavilo podatke o izlaznosti.

Udruženje GONG saopćilo je da izborni dan prolazi u znaku dojava građana o manjim nepravilnostima, te gužvi na 15 biračkih mjesta u BiH. GONG zaprima neanonimne dojave građana koje su se odnosile na agitiranje birača, kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i slabu informiranost birača o registraciji za glasanje izvan mjesta prebivališta.

U drugom krugu izbora za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske pravo glasa ima nešto manje od 3,8 miliona hrvatskih birača, koji biraju između aktuelnog predsjednika Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, kandidatkinje HDZ-a, piše Anadolija.