Bez protukandidata
0

Hashim Thaci ponovno na čelu Demokratske stranke Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kosovski premijer Hashim Thaci u nedjelju je na kongresu vladajuće Demokratske stranke Kosova (PDK) ponovno izabran za njenog čelnika.

Bez ijednog protukandidata Thaci je za predsjednika stranke izabran većinom glasova na kongresu koji prištinski mediji ocjenjuju nedemokratskim.

Thaci je rekao kako današnji kongres "predstavlja uvjerenje, volju i nadu" za pobjedu na narednim prijevremnim izborima na Kosovu. Pohvalio je angažiranje Demokratske stranke Kosova u protekle tri godine i naglasio da je povlačenje Demokratskog saveza Kosova (LDK) iz vladajuće koalicije stvorilo nove okolnosti u kojima su potrebni prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu.

"Sačuvao sam institucije Kosova od kolapsa i nisam dopustio vanredne situacije. Sve se odvijalo prema zakonima i ustavu Kosova, tako da ćemo veoma brzo imati izbore. Naši građani nisu zaslužili ubrzanu odluku o izborima, međutim na to smo natjerani zbog odluke ustavnog Suda i povlačenja koalicijskog partnera", rekao je Hashim Thaci.

Prijevremeni izbori najavljeni su za 13. februara pošto je predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu 27. septembra podnio ostavku na dužnost predsjednika države, nakon što je ustavni sud presudio da je prekršio zakon zadržavši paralelno i funkciju predsjednika svoje stranke LDK.

LDK je odluku o izlasku iz koalicije objavio dan nakon što je predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, koji sada obnaša dužnost privremenog predsjednika države, najavio prijevremene izbore za 13. februara nakon što se Thacijev PDK i LDK nisu uspjeli dogovoriti oko novog predsjednika države.

Thaci je istaknuo kako će PDK pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima i rekao da je tijekom njegova prvog mandata proglašena neovisnost Kosova a da će u drugom mandatu Kosovo učlaniti u EU i u NATO.

Kongresu je nazočio i američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell, prenosi Hina.