Maxim Verhagen
0

"Hapšenje Mladića dokaz saradnje Srbije s Hagom"

FENA
Holandski ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen u četvrtak uvečer na zasjedanju lidera zemalja Evropske unije u Bruxellesu izjavio je da je za Holandiju hapšenje optuženog Ratka Mladića najbolji dokaz pune saradnje Srbije s Haškim tribunalom.

On je novinarima rekao da će sve članice Evropske unije prosuditi da li je to postignuto pošto se u petak čuje izvještaj haškog tužioca Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a. Ferhagen je istakao da će Brammertz "obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a da je konstatiran napredak" u saradnji Srbije s Tribunalom u Haagu.

"Ali mi smatramo", predočio je Verhagen, "da je jasno da nema pune saradnje."

"Sačekat ćemo da vidimo šta će reći Brammertz i kakav će biti zaključak VS UN-a. Za Holandiju je saradnja Srbije s Haškim sudom važna zbog sljedećih koraka u evropskoj integraciji", rekao je Verhagen, prenio je BBC,

"Svjesni smo napretka", dodao je on, "koji je Srbija ostvarila, pri čemu je svakako važan korak bilo hapšenje (Radovana) Karadžića. Ali ja samo gledam šta Srbi treba da učine da ispune zahtjeve Haškog suda".

Na pitanje kako objašnjava da je samo Holandija protiv i na jednoj strani, a da je za dalje korake u saradnji sa Srbijom na drugoj strani dvadeset šest ostalih članica Unije, holandski ministar je uzvratio:

"Ne, nisu dvadesetšestorica na drugoj strani, jer odluku moramo donijeti jednoglasno, isto kao kada smo odlučili u Vijeću ministara da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a tada smo svih nas dvadeset i sedam članica jednoglasno odlučili da je nužna puna saradnja s Haškim sudom".

Holandski ministar vanjskih poslova je dodao da jasan znak pune saradnje s Tribunalom mora biti hapšenje preostalih optuženih, među kojima je glavni Mladić, kome mora da se sudi jer je "odgovoran za najteže zločine poslije Drugog svjetskog rata".