Opozicionari traže smjene
35

Haos u Skupštini Srbije: Naguravanje i povici, poslanici se htjeli fizički obračunati

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Na današnjem zasjedanju Skupštine Srbije nastavljena je rasprava o prijedlogu opozicije za glasanje o nepovjerenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. Situacija je eskalirala, te je došlo do naguravanja.

Predstavnici opozicije već duže vrijeme traže smjenu Gašića. Smatraju ga za jednog od krivaca za lošu sigurnosnu situaciju u Srbiji koja je eskalirala masakrima koji su se dogodili u maju.

Pored toga Gašić se smatra za jednog od najbližih saradnika predsjednika Aleksanda Vučića, te je sve do decembra prošle godine bio direktor srbijanske BIA-e.

Situacija se dodatno "zagrijala" utorak kada je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović u utorak na sraman način napao poslanike opozicije tako što je spočitavao pojedincima to što nemaju djecu.

"Ja hranim troje djece, pa šta vi hoćete da kažete da samo vi imate i volite djecu? Hoćete da sada nabrajamo ko od vas niti je u braku niti ima djecu, nego umjesto djece hrani kuče, mače i zlatnu ribicu. Kako vas bre nije sramota", izjavio je Martinović na sjednici.

Tako je današnja sjednica počela u uzavreloj atmosferi i povicima poslanika opozicije Martinoviću "Napolje, napolje!".

"Dok čovjek koji ovdje prebraja djecu narodnim poslanicima sjedi ovdje u sali s nama, nećemo dozvoliti da Skupština zasjeda. Ovaj čovjek je najgrublje povrijedio dostojanstvo svakog građanina države Srbije", poručila je poslanica demokrata Tatjana Manojlović.

U jednom trenutku gotovo je došlo do fizičkog sukoba kada je poslanik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, napao poslanika koalicije Zajedno, Života Starčevića. U incidentu se umiješao i Palma, ali su poslanici Jedinstvene Srbije na kraju ipak mirno sjeli na svoja mjesta, dok su poslanici opozicije ostali usred skupštinske dvorane pozivajući Martinovića da napusti dvoranu zbog uvreda upućenih ljudima bez djece.

U međuvremenu, poslanici Srpske stranke Zavetnici, Dveri i koalicije NADA ostali su mirno sjediti na svojim mjestima i nisu se miješali u incident.