Regija
18

Haos u Prištini: U protestima gorjela zgrada Vlade, policija se sukobila sa demonstrantima

Klix.ba
Hiljade ljudi okupilo se u centru Prištine (Foto: AFP)
U nizu incidenata koji su se danas dogodili prilikom protesta pristalica opozicije u centru Prištine izbio je požar na zgradi Vlade Kosova, a došlo je i do fizičkog obračuna između policije i demonstranata.

U protestima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, a kao glavni razlog navedene su primjene briselskog sporazuma Beograda i Prištine, te sporazuma kosovske Vlade o granici sa Crnom Gorom.

Kako prenosi Index.hr, na zgradu Vlade bacano je kamenje i drugi predmeti, a jedan molotovljev koktel izazvao je i manji požar koji je ubrzo ugašen.

Policija se žestoko sukobila sa demonstrantima, ali za sada nema pouzdanih informacija o povrijeđenim.

Demonstranti traže ukidanje sporazuma između Prištine i Beograda kojim se, između ostalog, srpskim predstavnicima daje pravo formiranja zajednice srpskih općina na Kosovu. Prištinski mediji javljaju da je policija intervenisala rastjerujući okupljene suzavcem, a u akciji su sudjelovala i oklopna vozila.

Također, jedan od zahtjeva demonstranata je i ostavka Vlade Ise Mustafe i povlačenje spomenutog sporazuma.

Vođe opozicije Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj najavili su da će demonstracije trajati "sve dok ne padne koalicijska Vlada" Demokratske partije Kosova, Hashima Thacija i Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe.